Het cijferseizoen is weer van start gegaan. De verwachtingen van analisten zijn met een winstgroei per aandeel voor de hele S&P 500 van 1,1 procent niet hooggespannen. Dat percentage bedroeg aan het begin van het tweede kwartaal nog 4,3 procent. Het aantal negatieve bijstellingen was sinds 2001 niet zo hoog. De grootste neerwaartse bijstellingen vonden plaats bij de sectoren grondstoffen, industrie en informatietechnologie. Voor de tweede helft van het jaar wordt overigens een significante winstverbetering verwacht.
Naar de halfjaarcijfers van General Electric, die voor 19 juli op de agenda staan, wordt met spanning uitgekeken. Dat is niet in de minste plaats zo, omdat de resultaten over het eerste kwartaal nogal tegenvielen. De divisie Power & Water, die last had van een tegenvallende omzet en winst in Europa, was hier voornamelijk debet aan.
General Electric wordt wel gezien als een afspiegeling van de Amerikaanse economie. Nu lezen we genoeg over het feit dat die langzaam aan het aantrekken is. De huizenmarkt herstelt en het aantal banen groeit. Maar ook in andere werelddelen doet General Electric het goed. Vooral in het Midden Oosten en Azië profiteert de onderneming van de investeringen in infrastructuur. Denk hierbij ook aan water, energie en locomotieven. General Electric heeft Vestas onttroond en is nu wereldmarktleider in windturbines. Door constant te innoveren heeft de onderneming een duidelijke voorsprong op de concurrentie.
Het financiële bedrijf GE Capital is weer ‘lean and mean’ en realiseert fors hogere marges. Sinds 1 juli jl. staat er een nieuwe topman aan het roer. Dit jaar zal er totaal 6,5 miljard dollar aan de moeder worden overgemaakt. Hierbij gaat het om 2 miljard dollar aan gewoon dividend en daar bovenop een bijzonder dividend van 4,5 miljard dollar. Dat komt totaal neer op 62 dollarcent per aandeel General Electric.
De hoge dividenduitkeringen passen in de strategie om het belang in GE Capital te verkleinen. Bovendien trekt men zich met GE Capital steeds meer terug op Amerikaanse bodem en worden belangen in Europa en Azië van de hand gedaan. Zo maakte General Electric recent bekend haar belang in één van de grootste banken van Thailand voor 1,9 miljard dollar aan Mitsubishi te hebben verkocht.
Door in andere divisies grote aankopen te doen, wordt het belang van GE Capital binnen de totale organisatie verder verkleind. Zo werd binnen de divisie Oil & Gas voor 3,3 miljard dollar Lufkin Industries overgenomen. Deze onderneming is een producent van jaknikkers en van boorapparatuur voor schaliegas. De luchtvaartdivisie werd versterkt met de aankoop van het Italiaanse Avio Aero voor 4,3 miljard dollar. Deze laatste overname, die 2 juli officieel werd goedgekeurd door de Europese Unie, wierp op de Airshow van Parijs direct z’n vruchten af. Daar werd namelijk voor maar liefst 26,5 miljard dollar aan nieuwe orders binnengehaald. Zet dat maar eens af tegen de 19 miljard dollar omzet die deze divisie vorig jaar realiseerde.
General Electric heeft zichzelf ten doel gesteld om de winst met minimaal 10 procent te laten stijgen. De marge moet met 70 basispunten omhoog en het industriële segment moet met 2-6 procent groeien. Daarnaast is men van plan om de aandeelhouders dit jaar minimaal 18 miljard dollar terug te geven in de vorm van dividend en de inkoop van eigen aandelen.
Door de verkoop van mediaconcern NBC Universal is de portefeuille van General Electric meer cyclisch van aard geworden. Dit betekent een lagere waardering dan voorheen voor General Electric. Het bedrijf keert per kwartaal dividend uit, wat de afgelopen drie kwartalen op 0,19 dollarcent per aandeel uitkwam. Dit wordt ook voor het komende kwartaal verwacht. Daarmee komt het dividendrendement op 3,3 procent. Al deze ingrediënten samen maken General Electric in mijn ogen een interessantere optie dan een spaarrekening.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben General Electric in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer