De STOXX Europe 600 TR won meer dan 23% tussen het laagste punt eind september 2022 en eind juni 2023. De index presteerde veel beter dan zijn Amerikaanse tegenhanger, de S&P 500. De waarderingsdiscount van Europese aandelen ten opzichte van Amerikaanse aandelen is echter toegenomen. Voor beleggers die bereid zijn om op lange termijn te denken en te profiteren van het groeipotentieel van kleinere Europese bedrijven, biedt de huidige omgeving interessante kansen.
2022 was een van de moeilijkste jaren van de afgelopen decennia voor Europa. De inval van Rusland in Oekraïne leidde tot wat waarschijnlijk de grootste oorlog in Europa was sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog en een voortdurend stijgend aantal vluchtelingen. De gevolgen van de oorlog voor het continent waren een explosie van de energiekosten – wat op zijn beurt leidde tot een sterke stijging van de inflatie – en zorgen dat de gasvoorraden tegen de winter op zouden raken. De centrale banken reageerden op de inflatieschok door de rente drastisch te verhogen, waardoor de kapitaalmarkten wereldwijd onder druk kwamen te staan.
De Europese aandelenmarkt bereikte een dieptepunt in september 2022, toen veel beleggers Europese bedrijven al hadden afgeschreven. Tot verrassing van velen bleek het Europese beleid – en dat van Duitsland in het bijzonder – echter zeer pragmatisch. De bondsregering voerde veel steunpakketten in en verzekerde zich van energie- en gasleveringen. Dankzij deze maatregelen kon het ergste scenario vermeden worden.
Tot grote vreugde van beleggers die zich niet lieten meeslepen door de paniek of zelfs aandelen kochten, maakten de markten een fenomenale comeback. De STOXX Europe 600 TR won meer dan 23% tussen het dieptepunt van eind september 2022 en eind juni 2023. Daarmee presteerde de index veel beter dan zijn Amerikaanse tegenhanger, de S&P 500, die in dezelfde periode minder dan 11% won. Dit is opmerkelijk omdat de VS, als belangrijkste beursmarkt, als zeer dynamisch wordt beschouwd, niet alleen in het recente verleden maar ook in historische termen. Ondanks het gevoel van aanhoudende crisissen heeft Europa de VS in sommige sectoren ingehaald en zelfs verslagen. Desondanks is de waarderingsdiscount van Europese aandelen ten opzichte van Amerikaanse aandelen zelfs toegenomen. De Europese aandelenmarkt biedt dus een aanzienlijk inhaalpotentieel ten opzichte van de VS.
Small caps hebben vaak sterk groeipotentieel
Vooral in tijden van onrust op de aandelenmarkten hebben beleggers vaak de neiging om naar de zogenaamde veiligheid van grote caps te vluchten. Second-tier aandelen deden het dus minder goed dan blue chips. Deze trend zet zich ook dit jaar voort. Beleggers die hier niet op inspelen, kunnen dus een echte kans missen.
- Historisch gezien hebben small caps over een langere periode het altijd beter gedaan dan blue chips. Deze outperformance was over het algemeen vooral in stijgende markten uitgesproken.
- Omdat de meeste small caps jongere bedrijven zijn, hebben ze vaak het potentieel voor hoge groeipercentages. Bovendien zijn ze vaak geconcentreerd in veelbelovende segmenten of zeer winstgevende niches.
- Ze zijn flexibeler en innovatiever, hun innovatiesnelheid ligt hoger en ze zijn vooral ondernemender dan gevestigde bedrijven, die vaak bureaucratisch en log zijn.
- Omdat analisten en institutionele beleggers over het algemeen niet zo veel aandacht besteden aan kleinere aandelen als aan grote kapitalisaties, kunnen oplettende beleggers veel verborgen pareltjes vinden.
- Large caps kunnen small caps zien als potentiële overnamekandidaten. Deze worden dan opgeslokt door grote bedrijven met een hoge overnamepremie.
Voor beleggers die bereid zijn om op lange termijn te denken en te profiteren van het groeipotentieel van kleinere bedrijven, biedt de huidige omgeving dus interessante kansen.
Daarnaast zien we dat secundaire aandelen wereldwijd tegen steeds hogere kortingen ten opzichte van standaardaandelen worden verhandeld. Dit komt voornamelijk uit bezorgdheid om de economische en politieke ontwikkelingen in de wereld. Zoals gezegd, delen we deze bezorgdheid niet en zien we ook op dit gebied een enorm inhaalpotentieel.
Stijging van Europese aandelen zou blijven aanhouden
We zien nog veel meer potentieel voor de Europese aandelenmarkten, omdat deze economische neergang al grotendeels in de aandelenkoersen is ingeprijsd. We moeten nooit vergeten dat de aandelenmarkt anticipeert op toekomstige ontwikkelingen.
Bovendien zijn niet alleen de meeste grondstoffen weer op het niveau van voor de oorlog gekomen, maar ook de elektriciteits- en gasprijzen worden weer normaal. Bijgevolg daalt de inflatie geleidelijk. Aangezien de economische neergang de vraag waarschijnlijk ook wat zal afremmen, zal de prijsdruk verder afnemen. In een economische omgeving als deze kunnen we ons goed voorstellen dat de ECB haar eerste renteverlaging binnen de volgende 12 maanden zou doorvoeren.
We verwachten dat de bull run zal aanhouden. Volgens onze ervaring bereiken opwaartse aandelenmarktcycli meestal pas hun piek bij een hoog niveau van fusies en overnames en/of duidelijke markteuforie. Daar is op dit moment geen teken van.
Een combinatie van wereldwijd zeer lage waarderingen in Europa, de aanzienlijke korting op small caps en het feit dat het einde van de hoge rente in zicht is, kan aandelen naar nieuwe historische hoogtepunten laten stijgen. Geduldige beleggers die zeer succesvolle bedrijven met een sterk groeipotentieel en een aantrekkelijke waardering aanhouden, zullen beloond worden met aantrekkelijke rendementen.
Door Olgerd Eichler, Portfolio Manager van het MainFirst Top European Ideas Fund