De koers van het aandeel Elekta, de Zweedse maker van verschillende soorten röntgenapparatuur en ondersteunende software heeft de smaak goed te pakken. Het volgt op een moeilijke periode in 2015 met tegenvallende verkopen in de Verenigde Staten, diverse winstwaarschuwingen, ruzie in het management en een bestuursvoorzitter die moest vertrekken. Inmiddels gaat het met de verkopen aanzienlijk beter. Het aantal nieuwe orders zit in de lift en tevens werpen de enorme investeringen in onderzoek van de afgelopen jaren eindelijk hun vruchten af.
Op een oncologie conferentie in Boston eind september bleken veel specialisten geïnteresseerd te zijn in de technologie van Elekta. In haar presentatie toonde Elekta de potentie van haar relatief nieuwe MR-technologie aan, een techniek waaraan het bedrijf al zeven jaar werkt. Met deze technologie kan tijdens de bestraling bepaald worden waar de hoogste dan wel de laagste dosis moet worden gegeven en waar eventueel aanpassing moeten plaatsvinden aan het plan. Het resultaat is meer flexibiliteit, meer precisie, een efficiënter resultaat en minder schade aan gezond weefsel. Het enthousiasme van verschillende specialisten tijdens dit congres maakte enkele analisten positiever over de toekomstige orders. Hun koersdoelen stegen en het aandeel kreeg er flink wat Zweedse kronen bij.
Begin september liet Elekta bij de publicatie van de kwartaalcijfers ook al een grotere stijging van de orders zien dan waar beleggers rekening mee hadden gehouden. De netto verkopen daalden wel, maar de toekomstige orders stegen met 4 procent. De ordergroei was het grootst in China, waar de orders met 30 procent stegen. Het betreft hier zowel producten als (ondersteunende) diensten.
Elekta wil zich op de technische meer ingewikkelde, high performance producten blijven focussen. Door de hogere marges die hier te behalen zijn, zou dat in de toekomst tot een hogere winst moeten leiden. Het afgelopen kwartaal kon Elekta eveneens profiteren van het verzwakte pond, aangezien de onderneming veel van haar kosten in Engeland maakt.
De groeivooruitzichten voor de hele branche zijn, al klinkt dat een beetje cru, positief. Helaas lijden veel mensen aan kanker en zijn de meeste behandelingen erg duur, en in sommige gevallen zelfs onbetaalbaar. De ontwikkelingen in de radiotherapie gaan de laatste jaren echter steeds sneller. De bestraling wordt preciezer en minder belastend. Daarnaast is radiotherapie minder duur dan de meeste medicijnen die de grote farmaceuten leveren.
Ook in opkomende landen zijn er volop kansen voor bedrijven als Elekta. De groei in China van het afgelopen kwartaal is daar slechts één voorbeeld van. In Zuid-Amerika heeft het bedrijf eveneens al aardig voet aan de grond. De enige echte concurrent van Elekta is Varian, dat de grootste marktspeler van de Verenigde Staten is. Elekta is het grootste in het Midden-Oosten en Europa. Varian en Elekta konden de laatste jaren vooral zo sterk worden doordat Siemens in 2012 de markt verliet. Andere spelers van redelijk formaat zijn IBA, Accuray en in mindere mate ook Philips.
De sector is zoals gezegd niet erg gevoelig voor economische cycli, omdat patiënten er bij blijven komen. Wel vormen eventuele bezuinigingen bij ziekenhuizen, waardoor machines langer gebruikt worden, een risico. De praktijk leert echter dat ziekenhuizen de afname van diensten, onderhoud en software wel door laten lopen.
Elekta is geen goedkoop aandeel, zeker niet als er wordt gemeten op basis van de winst. Dat is in dit geval niet echt een goede vergelijkingsbasis gezien de hoge bedragen die het bedrijf besteedt aan onderzoek en ontwikkeling. Zo bedraagt voor het fiscaal jaar 2017 de koerswinstverhouding 40. In het fiscale jaar 2018 daalt de koerswinstverhouding naar 27,6. Beleggers kopen het aandeel vooral op de verwachting van een blijvende sterke groei.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Elekta mogelijk in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.