Hillary Clinton gooide de knuppel in het hoenderhok van de farmaciesector door aan te kondigen de prijsstijgingen van medicijnen onder de loep te willen nemen. Het Zweedse Elekta kan hier garen bij spinnen.
Elekta is een producent van verschillende medische apparatuur en de ondersteunende software voor het gebruik ervan. Elekta is daarbij gespecialiseerd in vooral radiotherapeutische apparatuur voor de oncologie; bestralingsapparatuur. De afgelopen jaren heeft er in deze specifieke sector een grote consolidatieslag plaatsgevonden en zijn er eigenlijk nog maar twee grote, zelfstandige spelers over; Varian en Elekta.
De groeivooruitzichten voor de branche zijn positief, op voorwaarde natuurlijk dat men gebruikt blijft maken van radiotherapie. Overheden en verzekeraars hebben een grote invloed hierop. Het voordeel van radiotherapie is dat er voor relatief lage kosten een groot aantal mensen kan worden behandeld. De vervelende bijwerkingen die het patiënten oplevert vormen echter een nadeel.
Momenteel is Elekta bezig om de apparatuur zo te verbeteren dat de bijwerkingen van bestraling worden verkleind. De techniek is erop gericht om hogere doseringen met meer precisie uit te voeren. Deze technologie is men niet alleen aan het ontwikkelen, maar ook aan het uitbreiden. Eén van de voorbeelden daarvan is het Gamma Knife, een bestralingsapparaat met een extreem hoge precisie, speciaal ontworpen voor het behandelen van hersentumoren.
Het aandeel van Elekta heeft de afgelopen jaren niet goed gepresteerd. Sinds het hoogtepunt twee jaar geleden is de koers ruim 40 procent gedaald. Het bedrijf had niet alleen te maken met tegenvallende verkopen in de Verenigde Staten, maar ook met gerommel in het management waardoor de bestuursvoorzitter het veld moest ruimen.
De laatste achttien maanden heeft Elekta vijf winstwaarschuwingen doen uitgaan. Concurrent Varian wist in de Verenigde Staten een gedeelte van de markt van Elekta over te nemen doordat zij niet alleen grotere contracten wisten binnen te slepen, maar waarschijnlijk ook konden profiteren van hun partnerschap met Siemens.
Elekta heeft echter een sterke(re) geografische verdeling en is niet alleen afhankelijk van de Amerikaanse markt. Van de totale omzet van Elekta wordt ongeveer 30 procent in de Verenigde Staten gerealiseerd. Europa, het Midden Oosten en Afrika zijn samen goed voor 40 procent en de regio Azië-Pacific neemt ongeveer 30 procent voor haar rekening. In deze laatste regio is Elekta de marktleider. China wordt telkens genoemd als grote groeibron, maar ook van andere opkomende markten verwacht men de komende jaren meer vraag naar niet te dure behandelmethoden van kanker.
De meest recente kwartaalresultaten vielen beter uit dan verwacht. De netto verkopen stegen met 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Die grote stijging is deels voor rekening van positieve valuta-effecten. Als we de valuta-effecten eruit halen, blijken de verkopen nog steeds met 4 procent te zijn toegenomen. Analisten hadden gerekend op een daling van 5 procent. De brutowinstmarge verbeterde met 6 procent naar 40 procent. Sterke cijfers werden eveneens door het software- en dienstengedeelte van het bedrijf gerealiseerd.
Onder aan de streep stond een nettoverlies van 121 miljoen Zweedse Kroon, dit was iets onder de verwachting. Het bedrijfsresultaat lag met 41 miljoen Zweedse Kroon in de lijn der verwachting en was aanzienlijk beter dan de 38 miljoen Zweedse Kroon negatief van een jaar geleden.
Het management van Elekta zit niet stil en heeft een plan opgesteld om de resultaten te verbeteren en de aanzienlijke schuldenpositie te verkleinen. Doelen die hierin zijn opgenomen zijn o.a. het versterken van de groei, het verbeteren van de winstgevendheid, de focus op een sterke cashflow en het reduceren van de kosten. Ook werd begin juni al een dividendverlaging aangekondigd. In totaal zou er in twee jaar een kostenbesparing van 450 miljoen Zweedse Kroon moeten worden gerealiseerd.
Hoewel de cijfers beter waren dan verwacht, hield het bedrijf vast aan de eerder afgegeven verwachting voor het gehele jaar. Het feit dat ze de verwachting niet verhogen zou kunnen betekenen dat men ofwel voor de toekomst wat minder positief is of dat men gewoon behoudend wil blijven na alle onzekerheden van de afgelopen jaren.
Een aankoop van dit in mijn ogen kansrijke aandeel is er één voor de belegger met een wat sterkere maag. Overnamegeruchten zijn er te over. Zo zou Philips geïnteresseerd kunnen zijn. Met een marktkapitalisatie van Elekta van ruim 21 miljard Zweedse Kroon is dat ook zeker mogelijk. Een eventuele overname kan worden bemoeilijkt doordat de oprichter van Elekta nog steeds 6 procent van het aandeelkapitaal in handen heeft en over 30 procent van het stemrecht beschikt.
Maar, ook zonder een mogelijke overname heeft het bedrijf zeker potentie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een door de lage kosten toenemend gebruik van radiotherapie in het algemeen, de introductie van het nieuwe Gamma Knife Icon waarbij nog betere precisie kan worden gerealiseerd en een stijgende vraag in zowel de Verenigde Staten als de opkomende markten. Ook daar is de vraag naar behandelingsmethoden van kanker de laatste jaren fors aan het stijgen. Een toenemende focus van de Amerikaanse overheid op het verlagen van de kosten van de ziekenzorg zou Elekta nog eens een extra duwtje in de rug kunnen geven.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Elekta mogelijk in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer
Verwijzing namens de titelfoto: http://elektagallery.com/Artist.asp?ArtistID=27328&Akey=2B782ELR