Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Opluchtingsrally in de maak?

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handelsdag van vrijdag 1.23 procent hoger op 16.472 punten. De S&P 500 steeg miniem 1.37 procent naar 1.942 punten, de brede technologiebeurs Nasdaq steeg met  1.74 procent tot 4.707 punten.

Yellen gaf vorige week nog aan in een toelichting op de handhaving van de extreem lage rente dat daartoe werd besloten vanwege de zwakke economische ontwikkelingen in China en ook andere opkomende markten. Zij vermeldde tevens dat ze de mogelijkheid open hield om een eerste renteverhoging sinds 2006 later dit jaar nog te doen. Er zijn nog twee resterende vergadermomenten van de FED, in oktober of december, maar de marktdeskundigen in de VS gaan er vanuit dat er een verhoging komt pas in januari volgend jaar. De banencijfers afgelopen week vielen toch ook weer tegen, het lijkt alsof het momentum in de VS toch verder begint af te zwakken. Echter ze zijn qua werkgelegenheid al weer hard doorgegroeid, en verder doorgroeien duurt altijd langer. Het kan wel zo zijn dat daarmee de renteverhoging ook verder wordt uitgesteld door Yellen.

Door deze toenemende zorgen over China in combinatie met het uitblijven van de renteverhoging in de VS (die de belegger ziet als zwaktebod van de Amerikaanse economie), trekken beleggers zich deels terug uit de aandelen. Intraday zien we downswings van wel 14 punten op de AEX in een uur tijd afgelopen vrijdag, daar wordt je als belegger niet vrolijk van. Ook ‘diesel-gate’ geeft de beleggers niet het vertrouwen, het kan doorslaan naar de gehele automobiel sector, en daarmee krijg de ontmaskering van een producent van ‘schone diesels’ inmiddels macro-economische proporties.

Nu geven de maanden Augustus en September historisch altijd wel grote swings, laten we hopen dat die van afgelopen vrijdag de laatste naschok is geweest.  De westerse beurzen flirten immers nog steeds met de bearmarkt, een daling van 20% ten opzichte van de recentste hoge piek. Er is nog geen harde bel afgegaan dat de up-trend inmiddels is bereikt. Zijn we aan het uit-bodemen? Zien we V-vorming in de koersen in herstel? Dat is niet vast te stellen, we zijn vanaf de bodem weer 5% hersteld daar is alles mee gezegd. Wellicht blijkt het maar een korte opluchtingsrally, we gaan het komende week zien.

Een verwijzing voor het gebruik van de titelfoto: https://flic.kr/p/2at5fS

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *