Een goudmijntje

Ondanks dat er genoeg factoren zijn die erop wijzen dat de goudprijs zou moeten stijgen, blijkt het tegenovergestelde waar te zijn. Voor veel beleggers is dit onbegrijpelijk.

Goldman Sachs voorspelt dat de goudprijs in 2013-2014 de magische grens van $ 2.000,- zal bereiken. Mocht dit het geval zijn, dan kunnen de beleggers van Newmont Mining Corporation hier extra van profiteren.

Newmont Mining Corporation is één van de grootste goudproducenten ter wereld. Newmont houdt zich bezig met het acquisitie, exploratie en productie van met name goud en koper. Newmont Mining is opgericht in het jaar 1921. Het hoofdkantoor van Newmont Mining is gevestigd in Denver, Colorado in Amerika.

Newmont Mining opereert in zeven verschillende landen Amerika, Australië, Peru, Indonesië, Ghana, New Zeeland en Mexico. Het bedrijf beschikt over landgoed met een totale oppervlakte van 81.797 vierkante meter. Newmont Mining heeft maar liefst 14 open pit mijnen, 16 ondergrondse mijnen en 15 productiefaciliteiten.

De ruim 46.000 werknemers waren in 2011 goed voor een omzet van $ 10 miljard. In het eerste kwartaal van 2012 werd een netto winst behaald $ 490 miljoen. Dit is een daling van 4,7% ten opzichte van het eerste kwartaal 2011. De omzet steeg echter met 9% naar $ 2,68 miljard en ligt daarmee op schema voor de outlook van 2012. De hogere volumes en de lagere kosten hielden zich goed ten opzichte van de gemiddeld gerealiseerde goudprijs, die iets lager was dan verwacht.

De laatste jaren heeft het bedrijf veel overnames en fusies gepleegd. De strategie van het bedrijf is erop gericht om de goudproductie de komende jaren verder uit te laten groeien van circa 5,1 Moz (miljoen ounces) in 2012 naar 6 tot 7 Moz (miljoen ounces) in 2017.

Newmont Mining beschikt begin 2011 over een goudreserve van circa 93,5 miljoen ounce en een koperreserve van circa 9,4 blbs (miljard pound).

Het bedrijf heeft een sterke balanspositie. De kaspositie van Newmont Mining bedroeg aan het eind van het afgelopen kwartaal $ 2,6 miljard, bij een totale schuld van $ 6,1 miljard. De netto schuld op kwartaalbasis steeg van $ 2,46 miljard naar $ 3,36 miljard.

Voor 2012 verwacht het bedrijf een goudproductie van 5 tot 5,2 miljoen ounces en een koperproductie van 150-170 miljoen pound. Maar daarentegen zal ook de kostprijs naar verwachting toenemen. Newmont Mining gelooft zelf in een stijging van de goudprijs.

Net als Goldman Sachs verwacht de CEO van Newmont Mining dat de prijs van goud richting 2000 dollar per ounce en hoger gaat.

Dit vertrouwen wordt vertaald in een nieuwe dividendpolitiek waarbij de hoogte van het dividend wordt gekoppeld aan de prijs van goud. Momenteel krijgen de aandeelhouders een dividendrendement van 2,3%. Als goud boven 1700 dollar stijgt, verhoogt men het dividend naar 2,5%. Bij het doorbreken van de 2000-dollar-barrière gaat het dividend naar 3,5% à 4% of meer! Op basis van de in het 1e kwartaal gerealiseerde goudprijs van $ 1.684 kondigde de RvB voor het 2e kwartaal een ongewijzigd dividend aan van $ 0,35 ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Toch moet men niet de risico’s uit het oog verliezen. Appreciatie van de USD, snel stijgende input- en arbeidskosten, afnemende vraag naar fysiek goud, geopolitieke problemen die kunnen leiden tot een vertraging of uitstel van de productie zijn factoren die een belangrijke rol kunnen spelen.

Newmont Mining is het enige mijnbouwaandeel dat opgenomen is in de S&P 500 en de Fortune 500 index. Daarnaast is het aandeel ook opgenomen in verschillende trackers zoals de Market Vector Gold Miners ETF.

Op de beurs van New York (NYSE) wordt Newmont Mining momenteel verhandelt tegen USD 47,80 per aandeel.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op goud- en zilvermarkt, wil ik u graag verwijzen naar de website www.goldstarsnewsletter.com of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin) Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

3 gedachten over “Een goudmijntje”

  1. Interessante analyse en ontwikkelingen. Ik vraag me af in hoeverre handel en vermogensbeheerders rekening houden met beleid van mijnbouwbedrijven m.b.t. milieu, lokale gemeenschappen, water- en energiebeheer en transparantie.
    In hoeverre beinvloeden deze ontwikkelingen keuzes van mijnbouwbedrijven om te investeren en vermogensbeheerders om daarin participaties te nemen.

  2. Het artikel van BullionVault dateert van juni 2012,als je vanaf toen gewacht hebt op een prijs van $2000 was het lang wachten ja.
    De magische $2000 zal dit jaar niet bereikt worden, volgend jaar ook niet. $1500 max. zit er in het vat, daar gaat het extra dividend. En aangezien dit mijnbouwbedrijf een notering heeft op de S&P 500 is het nog maar de vraag of dividend überhaupt nog wel zal blijven bestaan…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.