Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

DSM: Transformatie bijna voltooid

DSM maakte de afgelopen jaren een spectaculaire ontwikkeling door. Van een oorspronkelijk basischemiebedrijf transformeerde DSM tot een modern biotechnologiebedrijf. Deze transformatie is ook duidelijk terug te vinden in de performance van het aandeel. Zo realiseerde DSM over de afgelopen vijf jaar een rendement van ruim 30 procent per jaar. Dat is vele malen beter dan de AEX met bijna 14 procent over deze periode.

Nog indrukwekkender wordt de prestatie als we de meetperiode nog wat oprekken. Dan blijkt dat DSM over de afgelopen 20 jaar gemiddeld een rendement van ruim 15 procent per jaar opleverde tegen de AEX ruim 4 procent. Dat alles overigens inclusief herbelegde dividenden en inclusief alle ellende op de beurzen de afgelopen jaren.

Waarom werd een relatief eenvoudig chemiebedrijf zo’n indrukwekkende outperformer? Laten we daarvoor even terugblikken in de tijd. De Nederlandse overheid was tot 1989 de enige aandeelhouder van DSM (Dutch State Mines). DSM ging in dat jaar naar de beurs en de staat verkocht in totaal voor 69 procent van de aandelen. In 1996 bracht de staat nogmaals 20 procent naar de markt en later dat jaar volgde het restant.

In 2007 nam DSM definitief afscheid van de bulkchemie. De onderneming legt zich nu toe op producten die toepassingen vinden in onder andere de voedingsmiddelenindustrie, de gezondheidssector, automobielindustrie, verf en bouw. Deze eeuw is de focus meer komen te liggen op de opkomende markten, vooral China en India. In 1998 werd Gist-Brocades overgenomen. In 2000 wordt het strategische plan Vision 2005 aangekondigd met daarin als één van de speerpunten de desinvestering van de petrochemie. De verkoop vindt plaats in 2002 aan het Saoedische SABIC.

In 2012 maakte DSM bekend samen met het Amerikaanse bedrijf POET te investeren in een fabriek voor de productie van bio-ethanol uit maïskolven, bladeren en stengels die op de akkers achterblijven na de oogst. DSM levert ongeveer 30 enzymen en een unieke gistsoort om de plantenresten in ethanol om te zetten. De fabriek staat in South Dakota en de eerste productie vindt plaats in de tweede helft van 2013. Afgelopen maand splitste DSM een deel van haar farmadivisie af en bracht deze vervolgens in een joint venture samen met het Amerikaanse private equity bedrijf JLL Partners. Het is slechts een kleine greep uit de enorme waslijst aan overnames en desinvesteringen de afgelopen pakweg 15 jaar.

Het gevolg van de transformatie die DSM heeft doorgemaakt, is de hogere waardering die het bedrijf van beleggers krijgt. Bij een biotechnologie bedrijf hoort een aanmerkelijk hogere koerswinstverhouding dan bij een bulkchemiebedrijf. Zo bezien is DSM nog niet waar het zijn moet. De huidige koerswinstverhouding van ruim 14 is namelijk nog steeds betrekkelijk bescheiden voor een biotechnologie bedrijf. Voor de goede orde, de koerswinstverhouding van de Amerikaanse Biotechnologie-index van bedrijven die op de Nasdaq staan genoteerd, is 73! Er zou dus zo maar nog meer in het verschiet kunnen liggen. Natuurlijk is DSM qua omvang wel veel groter dan het gemiddelde bedrijf dat in deze index is opgenomen. Een koerswinstverhouding van 73 zullen ze dan ook nooit halen, maar dat maakt DSM niet minder aantrekkelijk.

Over het derde kwartaal rapporteerde DSM goede resultaten. De winst was in lijn met de verwachting van analisten. De omzet was solide en steeg met 4 procent. Bij alle vier de divisies Nutrition, Farma, Performance Materials en Polymer Intermediates nam de winst toe. Omzetstijging was er alleen bij Nutrition en Farma. DSM had wel last van negatieve valuta-effecten, doordat het bedrijf nog steeds veel in Europa produceert en buiten Europa verkoopt. De dure euro werkte dus in het nadeel.

DSM verwacht over heel 2013 een winst van 1,35 miljard euro te realiseren. Voor Nutriution, Farma en Performance Materials worden over het gehele jaar betere resultaten verwacht, voor Polymer lagere. Wat dat betreft hangt het laatste restje ‘oude chemie’ DSM nog als een molensteen om de nek.

DSM zal zich de komende jaren richten op integratie en synergie van recente acquisities, maar vooralsnog staan er geen nieuwe acquisities op de rol. DSM heeft nog geen beslissing genomen over wat te doen met de matig presterende Caprolactam-activiteiten.

De huidige koers staat op 58,80 euro en dat is dicht onder het hoogste punt ooit van 60,19 euro, dat afgelopen 19 november werd bereikt. Dit jaar staat het aandeel ruim 28 procent in de plus. DSM keert 2,6 procent dividend uit. DSM is niet alleen dit jaar, maar al veel langer een ster op het Damrak. Voor 2014 wordt er een winstgroei verwacht van 20 procent per aandeel. Er kan dus nog meer in het vat zitten…

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben DSM in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *