Vanuit de Aziatische wereld komen steeds meer producenten van goedkope medicijnen op de markt. Daardoor verschuiven de belangen van de grote farmaceuten. Door hen kunnen nauwelijks hoge rendementen worden behaald op generieke medicijnen. Speciale medicijnen voor moeilijk te genezen aandoeningen kennen veel hogere marges en kunnen, mits goedgekeurd door alle gezaghebbende instanties, in de nabije toekomst genieten van extra patentbescherming.
De onderneming met één van de sterkste pijplijnen in de industrie is Celgene. Deze Amerikaanse biofarmaceut is in 1986 ontstaan als een spin off van chemieconcern Celanese. Men is gespecialiseerd in medicijnen tegen allerlei vormen van kanker.
Celgene houdt vooral bezig met medicijnen die ernstige vormen van bloedkanker en auto-immuunziektes behandelen. Daarnaast ontvangt men ook nog de royalty’s van Ritalin, het bekende middel tegen ADHD. De pijplijn is vooral zo sterk, omdat in elk stadium van de ontwikkeling medicijnen met veel potentie voorkomen.
In de farmaceutische industrie wordt gewerkt met fases. Deze fases lopen tot fase vier; de uiteindelijke goedkeuring. De eerste fase is die van testen op zeer kleine schaal. Een medicijn in de derde fase betekent dat de laatste testresultaten voor doeltreffendheid en veiligheid nog nodig zijn en het daarna klaar is de markt te veroveren. Celgene heeft op dit moment 25 producten in deze laatste fase. Terwijl bijvoorbeeld een grootmacht als Novartis in hetzelfde gebied ’maar’ zestien producten in de dezelfde fase op de plank heeft liggen. In de praktijk houdt dit in dat Celgene potentieel een aantal succesvolle producten binnen relatief korte tijd op de markt zou kunnen brengen.
Naast het feit dat Celgene een ijzersterk bestand aan (potentiële) medicijnen heeft, is de onderneming in mijn ogen als investering ook interessant. Met een marktkapitalisatie van 30 miljard dollar is het zeker geen kleine speler. Celgene is daardoor niet zo zeer blootgesteld aan de risico’s waarmee kleinere spelers geconfronteerd worden, als één product toch niet zo succesvol blijkt. Maar ze heeft wel de voordelen van innovatie en gerichtheid van een kleinere farmaceut.
Als het erom gaat risico’s zo veel mogelijk te elimineren is Celgene een voorloper. De onderneming staat onder andere bekend om haar STEPS (System for Thalidomide Education and Prescribing Safety) program. Hierdoor kon het tij onmiddellijk worden gekeerd en maatregelen genomen, nadat kankermedicijn Thalidomide gevaarlijk bleek te zijn voor de ongeboren baby’s. De maatregelen hielden in dat er artsen werden opgeleid om beter advies te geven over het medicijn, waardoor patiënten beter geïnformeerd het medicijn konden gebruiken.
Maar Celgene zag dit tevens als een kans tot het succesvol marketen van het product. Thalomide werkte namelijk wel goed, maar als medicijn tegen bloedkanker werd het met de verkeerde verwachtingen gebruikt. Er zijn nu 145.000 vrouwen bij het STEPS project betrokken en er zijn geen incidenten meer bekend van aangeboren afwijkingen bij baby’s. Dit toont het succes van een actieve instelling en open communicatie met belanghebbenden. Dit is helaas nog steeds meer uitzondering dan regel in de farmaceutische branche.
De koers van het aandeel kende het laatste half jaar zo zijn problemen. Na tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal daalde de waarde van het aandeel aanzienlijk; binnen één week van rond 80 dollar naar 70 dollar. Nadat bekend werd gemaakt dat toegang tot Europa voor het medicijn Revlimid moest worden uitgesteld, aangezien meer informatie en testresultaten nodig waren daalde de prijs ongeveer tien procent op één beursdag. Wie op het laagste (52 dollar) moment toch vertrouwen in het aandeel had, was spekkoper geweest met een mogelijk rendement van ongeveer 25 procent in minder dan twee weken.
Afgelopen week publiceerde Celgene de cijfers over het tweede kwartaal. Deze vielen zeker niet tegen. Zo stegen de netto verkopen 16 procent en was de winst per aandeel 37procent hoger vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Nog positiever was het feit dat de verwachtingen voor de rest van het jaar naar boven werden bijgesteld en het aandeel mede daardoor die dag 3,4 procent hoger sloot.
Celgene is niet voor niets positief over de toekomst. De verbreding van de pijplijn zal de afhankelijkheid van het product Revlimid verkleinen. De relatief lange looptijd van de patenten van de belangrijkste medicijnen en de sterke balans stemmen analisten positief. Met een koerswinstverhouding van 13,6 is het niet de goedkoopste kandidaat binnen de branche, maar wel degene met de grootste groeipotentie. De kort geleden aangekondigde terugkoop van aandelen ter grootte van 2,5 miljard dollar legt een bodem onder de koers.
Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben Celgene mogelijk in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.