Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Saved buy the bell (?)

Tussen hoop en vrees had onze titel ook kunnen zijn, maar wij vinden de gekozen titel passender omdat wij tot het kamp behoren dat er vanuit gaat dat de € uiteindelijk de storm gaat overleven. Het vraagteken zetten wij omdat de opleving weliswaar mooi was (en in Nederland voor de AEX Index zelfs tot een nieuw hoger topje heeft geleid), maar omdat de technische indicatoren nog onvoldoende bewijs hebben geleverd, dat de correctie van de voorbije weken al voorbij is.

De DAX Index op dagbasis

TA DAX 30 juli 2012
TA DAX 30 juli 2012

Figuur 1

En om dat te laten zien hebben wij in figuur 1 een daggrafiek van de DAX Index opgenomen. Het beeld van de afgelopen twee maanden is op zichzelf positief. Er is immers een kopschouderformatie te zien waaruit de koers begin juli omhoog is gebroken. De terugkerende beweging daarna heeft tot tweemaal toe de neklijn van het patroon geraakt maar is er per saldo niet doorheen gezakt. Dat is een sterk teken. Maar de indicatoren eronder divergeren nog negatief en afgelopen week heeft de DAX Index zij het nipt een lagere bodem gezet ten opzichte van de bodem van begin juli. Vervolgens heeft de koers afgelopen week niet een nieuwe top bereikt. Dat kan komende dagen nog komen, maar al snel doemt dan de volgende weerstand op.

Er is dus geen sprake van hogere toppen en hogere bodems en dat is wel wat nodig is om van een positieve trend te kunnen spreken.

Daarnaast is de meest recente stijging vooral goed te zien geweest in de grotere indices. De rally is nog onvoldoende bevestigd door andere kleinere aandelenindices, de markt is niet breed genoeg geweest in haar opgang. Wij gaan er derhalve vanuit dat de stijging begin deze week nog even voortduurt, maar dat dan al snel een nieuwe reactie omlaag in zal zetten. Pas als die een duidelijk hogere bodem kan zetten durven wij weer meer vertrouwen in deze markt te hebben.

US$

De Dollar is aan een reactie begonnen. Daarbij is de weerstand van 84,2 niet bereikt. Dat is een veeg teken en ondersteund de positieve verwachtingen voor de Eurozone. De reactie is nog maar pril, maar indicatoren divergeren negatief en men moet er dus vanuit gaan dat deze reactie langer gaat duren dan tot op heden en daarbij de trend van de afgelopen maanden mogelijk zelfs zal breken met alle technische implicaties van dien. De dollar is daarmee geen goed toevluchtsoord voor de korte termijn.

Overigen

Het Goud heeft de test van e steun op US$ 1.527 goed doorstaan en is nu onderweg naar de langere termijn dalende weerstand die op US$ 1.700 ligt. Ook de olieprijs is terug boven de weerstand van US$100 voor Brentolie. Dat is een sterk teken, want de grens van US$100 is belangrijk. Het wachten is nu op een test van deze grens, nu als steun. De 10-jaars rente in Nederland en Duitsland is met een bodemproces bezig. Verwacht moet worden dat dit proces nog niet over is, maar dat de weg van de minste weerstand toch voorlopig een per saldo stijgende rente is. Al deze ontwikkelingen zijn een steun voor de aandelenmarkten.

Onze Strategie

Wij hebben onze aandelenposities afgelopen week verder uitgebreid, maar zullen nu even geduld betrechten, al was het maar om te zien of de reactie nu inderdaad met een hogere bodem kan worden afgesloten.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-07-27: 323,31)

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *