Ahold is de bekende grootgrutter met in Nederland dochters als Albert Heijn, Etos en Gall&Gall. Het belangrijkste deel van de omzet wordt echter behaald in het Noordoosten van de Verenigde Staten met de supermarkten Peapod, Genuardi’s, Stop&Shop en Giant. Daarnaast heeft het concern nog supermarkten in België, Portugal, Tsjechië en Slowakije. Met Albert.nl, Bol.com en Peadpod is Ahold ook nog eens één van de grootste online-retailer ter wereld.
Ahold is de laatste tijd volop in het nieuws. Zo werd onlangs het belang van 60 procent in het Zweedse ICA voor 2,5 miljard euro van de hand gedaan. Met deze transactie werd een boekwinst van 1,5 miljard euro gerealiseerd. Ahold was al langer de strategische opties voor deze deelneming aan het onderzoeken toen bleek dat een volledig eigendom niet tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Een eventuele beursgang was eveneens een optie.
Het is de bedoeling dat Ahold na de volledige afronding van de verkoop, uit de doeken zal doen wat de onderneming met de vrijkomende middelen zal gaan doen. Inmiddels heeft de grootgrutter uit Zaandam zich echter al bij JPMorgan Chase gemeld vanwege de interesse in de Amerikaanse supermarktketen Harris Teeter. Harris Teeter is ontstaan in 1936 en was eind 2012 in het bezit van 211 winkels in 8 zuidelijke staten van de Verenigde Staten, waaronder North en South Carolina, Virginia en Florida. Het ondernemerschap begint bij Ahold duidelijk weer te kriebelen.
Donderdag 28 februari maakt Ahold de jaarresultaten bekend. Die zie ik met vertrouwen tegemoet, hoewel uit een recent uitgelekte email van een medewerker van Walmart over wegblijvende klanten bleek dat het herstel van de Amerikaanse economie nog fragiel is.
Bij het bekend maken van de omzetcijfers werd er door Ahold geen uitspraak gedaan over de winstontwikkeling, terwijl er in eerdere kwartalen wel werd gemeld dat de consumentenomgeving ‘uitdagend’ was. Als gevolg van de gematigde groei in de Verenigde Staten en de nog steeds groeiende consumentenbestedingen daar, verwacht ik bij de publicatie van de jaarcijfers dan ook een verder winstherstel.
Uit de omzetcijfers bleek al dat de onderneming in zowel de Verenigde Staten als in Nederland in het afgelopen kwartaal marktaandeel had gewonnen. In Nederland viel de omzet van Etos en Gall&Gall echter wel tegen. De Amerikaanse ketens verrasten met een vergelijkbare omzetgroei van 1,4 procent daarentegen in positieve zin.
Kansen zijn er voldoende. Zo verloopt de uitbreiding van het aantal winkels in Vlaanderen voorspoedig. Inmiddels is daar de elfde vestiging van Ahold geopend. Maar verreweg de belangrijkste kans is de verwachte grote groei van internet retail, waar de onderneming fors op inzet. Vorig jaar heeft Ahold met de aankoop van Bol.com goede zaken gedaan voor de positionering in zowel food (albert.nl) als non-food. De eerste drie Nederlandse Albert Heijn Pick Up Point voor online boodschappen presteren beter dan verwacht. In de Verenigde Staten timmert men met Peapod met zelfs een virtuele winkel hard aan de online-weg.
Hoewel de concurrentie hevig is en prijzenoorlogen, die regelmatig voorkomen, de marges aantasten, is het lange termijnperspectief voor Ahold positief. Inclusief de verkoop van ICA zit de onderneming wel heel ruim in het financiële jasje. Het dividendrendement is eveneens aantrekkelijk. Tel daarbij op een mogelijk superdividend, dat ook na een eventuele koop van Harris Teeter nog tot de mogelijkheden behoort, en het aandeel lijkt nog steeds een bonusaanbieding.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben Ahold in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Prima stuk.
Ahold staat echter wel op de hoogste koers in 5 jaar.
Misschien handig om dit ook nog even mee te nemen.