Big Pharma is op hol geslagen

Het afgelopen jaar 2014 was het jaar van de terugkeer van M&A. Voortgedreven door hoge koersen en lage rentes gingen bedrijven de boer op om hun marktpositie te verdedigen of verder te versterken. De sector die in het M&A geweld van 2014 het meest aan de weg timmerde was die van de Pharma. Vanaf het begin van 2014 tot aan vandaag de dag hebben bedrijven in deze sector 462 miljard gespendeerd om elkaar over te nemen.

Het bijzondere van de huidige M&A golf is, dat elk segment van deze sector meedoet aan de wedren. Zo heeft het Israëlische Teva, een producent van generieke medicijnen, nog pas een vijandig bod van $ 43 miljard gedaan op het Amerikaanse Mylan. Als het bod gestand gedaan wordt, dan ontstaat er een nieuwe gigant met een omzet van meer dan $ 30 miljard per jaar. De sector is werkelijk in een overnameban en daar zijn goede redenen voor. Nu het geld zo goedkoop is, zijn de revenuen van overnames groter en zoeter dan ooit tevoren. Overnemen loont en is winstgevend. Maar dat is niet het enige! Generieke producenten als Teva, Mylan en Actavis voelen de hete adem van goedkopere generieke spelers als het Indiase Sun Pharma in de nek. Dan kan de vlucht naar voren weleens uitkomst bieden. Actavis wil graag een treetje hoger in de waardeketen en heeft daarom voor het lieve sommetje van $ 72,7 miljard neergeteld. Beleggers belonen het agressieve gedrag van deze spelers met forse koersstijgingen.

De drang naar boven, de opwaartse mobiliteit van deze generieke fabrikanten begint effect te hebben op het gedrag van de grote spelers aan de bovenkant van de markt, op bedrijven als Pfizer, Roche en Novartis. De resultaten van deze giganten staan al jaren onder druk vanwege hun grote en niet zo succesvolle R&D inspanningen. Ze voelen zich opgejaagd door de successen van de spelers onder hen. Ze reageren echter niet op de klassieke manier door de krachten te bundelen met andere ‘ achterblijvers’, zoals in het verleden gebeurde. Rond de eeuwwisseling nam bijvoorbeeld Pfizer achterblijver Warner-Lambert over en Wyeth. Het succes van die megaovernames is echter zeer beperkt gebleken. De effectiviteit van de R&D inspanningen is er niet beter op geworden.

Top pharma m&a deals
Top pharma m&a deals

Big Pharma kiest daarom deze keer voor een andere route om de stagnerende groei te doorbreken. Ze gaat groei kopen door kleine biotechnologiebedrijven met veelbelovende medicijnen in de pijplijn te kopen. Een sprekend voorbeeld daarvan is de recente overname van Pharmacyclics, producent van een succesvol kankermedicijn, door AbbVie voor een bedrag van $ 21 miljard overgenomen. Overnames zijn de beste en snelste manier voor de grote spelers om hun pijplijn weer te voeden met nieuwe en veelbelovende medicijnen nu ze steeds vaker het patent op hun blockbusters zien verlopen zonder dat een alternatief voorhanden is. Overnames stellen de kleinere spelers in staat hun vernieuwende medicijnen op de markt te brengen, terwijl het succes van die innovaties weer andere innovaties bij de overnemende partij genereert.

Het proces van M&A gaat ook nog gepaard met het stroomlijnen van de organisatie. Op grote schaal zetten spelers als Novartis of GlaxoSmithKline bedrijfsonderdelen in de etalage die ze als non-core beschouwen, terwijl ze tegelijkertijd op zoek zijn naar activiteiten die de bestaande versterken. Volgens sommigen is de enorme bedrijvigheid in de sector terug te voeren op slechts een factor. De bedrijfstak moet veel efficiënter werken om aan de eisen van een vergrijzende samenleving te voldoen. Producenten van medicijnen zijn er nog maar net aan gewend, dat ze met Europese overheden moeten knokken over de prijs, maar nu dreigen de VS hen op dezelfde wijze te gaan belagen. Ook de Amerikanen zijn tot de conclusie gekomen, dat ze more bang for their buck willen. In een dergelijk klimaat moet je als bedrijf echt innovatief zijn om een hogere prijs te kunnen bedingen of je moet je kosten omlaag brengen om goedkoper te kunnen aanbieden. Het ligt daarom voor de hand, dat boven beschreven processen nog niet ten einde zijn. De belangen zijn te groot!

Wereldwijde farma en biotech fusie en overname volumes
Wereldwijde farma en biotech fusie en overname volumes

BELANGRIJK

– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.