Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Betere tijden voor banken in zicht

Europese banken hebben een reeks van moeilijke jaren achter de rug. Het lijkt erop, dat de zwaarste tijden definitief achter de rug zijn. Europese banken zagen gemiddeld genomen de omzet beter dan verwacht toenemen. Die verbetering was vooral te danken aan de groei van de commissie-inkomsten. Rente-inkomsten blijven echter onder druk. Daarnaast lijken er ontwikkelingen in de maak die op niet al te lange termijn het klimaat voor Europese banken kunnen verbeteren.

Na jaren van bezuinigingen en lastenverhoging is het klimaat aan het omslaan. Er komt steeds meer aandacht voor fiscale stimulering. In de race naar het Witte Huis spreken de beide kandidaten, Donald Trump en Hillary Clinton zich hier steeds positiever over uit. Ook in het Verenigd Koninkrijk gaan steeds meer stemmen op ten faveure van fiscale stimulering om eventuele negatieve gevolgen van de Brexit snel aan te pakken. Evenals in de Verenigde Staten zou de stimulering de vorm krijgen van investeringen in de infrastructuur.

Ook binnen de Europese Unie zwelt het koor aan, dat pleit voor meer fiscale stimulering door de overheid. De ruimte daarvoor is echter beperkt, omdat tekorten niet boven 3% mogen uitstijgen. Er is maar één land in Europa dat zich fiscale stimulering kan veroorloven en dat is Duitsland. Juist in dat land is de animo voor stimulering traditiegetrouw echter gering.

De vraag is in hoeverre stimulering in de VS en/of Verenigd Koninkrijk een positieve invloed zal hebben op bankaandelen. Dat laat zich naar moeilijk raden temeer omdat er nog geen concrete plannen op de plank liggen. Op het eerste gezicht zal die beperkt zijn, al was het maar omdat de relatie tussen de Amerikaanse en Duitse bond yield de afgelopen jaren geleidelijk verzwakt is. Daar staat tegenover dat wereldwijd rentetarieven extreem laag zijn. Alleen al een aanwijzing dat de vooruitzichten gaan verbeteren kan de yield op staatsobligaties omhoogdrijven.

Mocht het zover komen dat fiscale stimuleringsplannen werkelijkheid worden met alle positieven gevolgen van dien op de ontwikkeling van de rente dan zou dat al voldoende zijn om yields omhoog te duwen. In dat geval zouden uiteraard in de eerste plaats de Britse banken volop profiteren van het stimuleringsbeleid, gevolgd door bijvoorbeeld Banco Santander die grote belangen heeft op de Britse Eilanden. Zover is het echter nog lang niet. Er zijn nog geen concrete plannen, laat staan dat we de details van die plannen kennen. Wie toch in banken wil beleggen kan beter kiezen voor kwaliteit voor een redelijke prijs. Voor ER Capital zijn ABN Amro en ING dan favoriet.

Klik hier voor onze beleggingstip over ABN Amro
Klik hier voor onze beleggingstip over ING

Gratis nieuwsbrief

ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *