Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Kleine terugval of serieuze correctie?

De markten zijn in de afgelopen dagen flink gedaald. Is dit slechts een matige terugval of de start van een serieuze correctie? De maanden september en oktober zijn typisch perioden waarin de aandelenbeurzen zwak zijn. In een verkiezingsjaar neigen aandelen echter het beter te doen vanaf Labor Day tot november. De laatste zeven maanden van een verkiezingsjaar is historisch gezien sterk. In slechts twee gevallen (van de 16) daalden de de aandelenbeurzen. Dat blijkt uit de Stock Trader’s Almanac.

Er lijkt een kentering te komen in de handelswijzen van centrale banken om nog meer geld te pompen en de rente verder te verlagen. De weerstand tegen dit soort maatregelen groeit. Recent braken Fed-bestuursleden Lockhart en Rosenberg een lans voor renteverhoging. De markten zijn echter verslaafd geraakt aan kwantitatieve verruiming (QE) en de lage rente. In mei 2013 daalde de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 met 5%. Destijds werd gesproken over een het beperken van QE. In die periode deden banken, energie en industriële aandelen het beter dan de markt.  De opkomende markten, goud en rentegevoelige sectoren zoals nutsbedrijven en telecom bleven achter.

Het wachten is op de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten. Fed-Funds duiden aan dat er slechts 21% kans is op een renteverhoging in september. Die kans loopt op naar 57% in december.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.