De markten zijn in de afgelopen dagen flink gedaald. Is dit slechts een matige terugval of de start van een serieuze correctie? De maanden september en oktober zijn typisch perioden waarin de aandelenbeurzen zwak zijn. In een verkiezingsjaar neigen aandelen echter het beter te doen vanaf Labor Day tot november. De laatste zeven maanden van een verkiezingsjaar is historisch gezien sterk. In slechts twee gevallen (van de 16) daalden de de aandelenbeurzen. Dat blijkt uit de Stock Trader’s Almanac.
Er lijkt een kentering te komen in de handelswijzen van centrale banken om nog meer geld te pompen en de rente verder te verlagen. De weerstand tegen dit soort maatregelen groeit. Recent braken Fed-bestuursleden Lockhart en Rosenberg een lans voor renteverhoging. De markten zijn echter verslaafd geraakt aan kwantitatieve verruiming (QE) en de lage rente. In mei 2013 daalde de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 met 5%. Destijds werd gesproken over een het beperken van QE. In die periode deden banken, energie en industriële aandelen het beter dan de markt. De opkomende markten, goud en rentegevoelige sectoren zoals nutsbedrijven en telecom bleven achter.
Het wachten is op de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten. Fed-Funds duiden aan dat er slechts 21% kans is op een renteverhoging in september. Die kans loopt op naar 57% in december.
Lees ook:
De DAX, de Duitse beursindex, kan stijgen naar 16.000 punten.
Statistisch gezien is september een van de zwakste maanden van het beursjaar. In de VS lijkt dit niet op te gaan.
De legendarische beleggersgoeroe Jeremy Grantham (81) waarschuwt voor een stevige beurscorrectie. Hij wantrouwt het optimisme op de beurzen en heeft de beurs grotendeels verlaten.
De vrees voor een wereldwijde economische neergang als gevolg van de coronavirus-epidemie deed de aandelenmarkten vrijdag weer op zijn grondvesten schudden.
Start met automatisch beleggen