Beleggers stappen massaal in Adyen

  • Ondanks tegenvallende halfjaarcijfers nam in het derde kwartaal het aantal beleggers dat Adyen aanhoudt met 74% toe
  • Bij de ‘Big Tech’ aandelen was NVIDIA dit kwartaal bij beleggers in trek met een toename van 20%
  • Tesla en Amazon behouden toppositie en ASML stapt de top tien meest aangehouden aandelen binnen

Nederlandse beleggers stappen massaal in Adyen, blijkt uit recente data van investeringsplatform eToro. De koers van Adyen daalde in augustus spectaculair in reactie op de halfjaarcijfers. eToro-gebruikers lijken de afstraffing te zwaar te vinden. Het aantal beleggers dat aandelen van het bedrijf in de portefeuille heeft nam afgelopen kwartaal met 74% toe.

eToro kijkt naar de bedrijven die de grootste proportionele groei en daling zagen in het aantal gebruikers dat in deze bedrijven belegt aan het einde van het derde kwartaal versus tweede kwartaal (Tabel 1) en de top tien meest aangehouden aandelen op het platform onder Nederlandse gebruikers (Tabel 2). 

Grootste toename in aantal beleggers

Adyen bleek een populair aandeel en was veel vaker in de portefeuille van Nederlandse beleggers te vinden. Met een groei van 74% staat het bovenaan de top tien grootste stijgers op het platform (Tabel 1). Dit is opvallend, aangezien het betaalplatform tegenvallende halfjaarcijfers rapporteerde. Met een groei van 20% staat NVIDIA op de tweede plaats. Populariteit van dit aandeel nam toe na NVIDIA’s sterke resultaten en daarnaast profiteerde het bedrijf van de AI-boom. Ook opvallend in de lijst is de toenemende populariteit van semiconductorbedrijven. Zo nam het aantal beleggers dat chipbedrijf ASML in hun portefeuille heeft met 14% toe. Voor TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) lag dit percentage iets hoger, namelijk 19%.

eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden: “Particuliere beleggers zien het enorme groeipotentieel van Adyen. Het bedrijf kreeg een zware klap te verduren na teleurstellende halfjaarresultaten, die door particuliere beleggers werden gezien als een kans om in te stappen. Twee weken terug kondigde Adyen ook aan dat het voor het eerst in haar beursgenoteerde geschiedenis een kwartaalupdate zal publiceren. Deze stap zou Adyen kunnen helpen om het momentum in de toekomst te behouden. Particuliere beleggers blijven ook enthousiast over AI met NVIDIA en andere sectorbedrijven die steeds meer voorkomen in de Nederlandse eToro-portefeuilles.”

In de top tien grootste dalers staat PostNL bovenaan met een afname van 15% ten opzichte van het tweede kwartaal. Philips zag vorig kwartaal nog een groei van 88% nadat het AI-aangedreven software lanceerde afgelopen mei, maar het bedrijf ziet aan het einde van het derde kwartaal een daling van 5% en valt daarmee buiten de top tien op de elfde plaats.

Meest populaire aandelen

In de top tien meest aangehouden aandelen onder Nederlandse beleggers op het platform behouden Tesla en Amazon hun positie op de eerste en tweede plaats. Beide hebben enorme koerswinsten geboekt dit jaar, wel met een minder indrukwekkend derde kwartaal. Andere namen in deze lijst zijn Meta en NVIDIA, waarbij het laatstgenoemde aandeel nu het zesde meest aangehouden aandeel op het eToro-platform is (tiende plaats in Q2). NVIDIA haalt hiermee techreus Alphabet in, dat van de zevende naar de achtste plaats zakt.

Van Oudheusden voegt toe:In de technologiesector hebben analisten over een breed front hun winstverwachtingen naar boven bijgesteld, van winnaar NVIDIA tot achterblijver Intel. In de sectoren consumentengoederen en communicatie leiden technologie-gerelateerde aandelen als Amazon, Meta en Alphabet de dans. Het zal interessant zijn of bij de kwartaalcijfers deze bedrijven worden beïnvloed door sterke macro-economische tegenwind of dat ze zich er wederom aan weten te onttrekken door een hogere groei te laten zien.”

“Bij ASML, dat altijd jaren vooruit plant, worden geen verrassingen verwacht. De aandacht zal uitgaan naar het orderboek voor 2024 en een update van het management over de exportrestricties voor China. Sectorgenoten Samsung, SK Hynix en TSMC wisten onlangs nieuwe vergunningen te bemachtigen. Bij het geplaagde Philips gaat alle aandacht uit naar de manier waarop het bedrijf zal omgaan met nieuwe kritiek van de Amerikaanse toezichthouder op de aanpak van de terugroepactie voor slaapapneu-apparatuur.”

Tabel 1: De grootste proportionele stijging en daling in aantal Nederlandse beleggers op het eToro-platform kwartaal-op-kwartaal

  Grootste stijgers onder Nederlandse eToro-gebruikers Grootste dalers onder Nederlandse eToro-gebruikers
Ranking Bedrijf Toename gebruikers k-o-k als percentage Bedrijf Afname gebruikers k-o-k als percentage
1 Adyen NV 74% PostNL NV -15%
2 NVIDIA 20% Meituan -11%
3 TSMC 19% Adobe Systems Inc -11%
4 NIKE 18% Salesforce Inc -10%
5 ASML Holding NV 14% Jaguar Health Inc -7%
6 Advanced Micro Devices Inc 14% Baidu, Inc.-ADR -6%
7 AMC Entertainment Holdings 12% Beyond Meat Inc. -6%
8 Apple 10% Warner Bros Discovery Inc -6%
9 ASML Holding NV – ADR 8% Cenntro Electric Group Limited -6%
10 Coca-Cola 8% Shell PLC -6%

 

Tabel 2: Meest aangehouden aandelen onder eToro-gebruikers in Nederland eind Q3 en Q2

Bedrijf Ranking eind Q3 Ranking eind Q2
Tesla Motors 1 1
Amazon.com 2 2
Apple 3 4
Nio 4 3
Microsoft 5 5
NVIDIA Corporation 6 10
Alibaba 7 6
Alphabet 8 7
Meta Platforms 9 8
ASML Holding 10 11

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.