Applied Materials hunkert naar kaskraker

Beleggers met interesse in de Nederlandse chipmachinemakers ASML, ASM en Besi doen er goed aan om ook de concurrentie te bekijken. Gisterenavond openbaarde het Amerikaanse Applied Materials de cijfers over het afgesloten kwartaal. Het algemene beeld is vergelijkbaar met dat van de Nederlanders, waarbij opvalt dat beleggers het bedrijf duidelijk lager waarderen. Applied Materials hunkert naar een nieuwe kaskraker om de groei weer aan te wakkeren.

Ook voor Applied Materials in 2024 een overgangsjaar
Applied Materials, opgericht in 1967, levert net als ASML en ASM geavanceerde machines. De productcatalogus lijkt het meeste op die van ASM, alleen is hij veel dikker: Applied levert een breder scala aan apparaten. De beurswaarde is met $178 miljard ongeveer vijf keer zo hoog als die van ASM, maar twee keer zo klein als die van ASML. De omzet over het eerste kwartaal* kwam uit op $6,6 miljard en was daarmee slechts een fractie hoger dan de omzet in dezelfde periode een jaar geleden. Net als de Nederlandse chippers ziet Applied Materials 2024 als een overgangsjaar op weg naar nieuwe groei in 2025 die voornamelijk wordt verwacht als gevolg van de tientallen nieuwe fabrieken die wereldwijd in aanbouw zijn.

Ingehaald door ASML
Het zal even wennen zijn geweest voor de Amerikanen dat vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis een andere chipmachinemaker meer omzet draaide dan zij. Dat bedrijf was ASML, dat de laatste jaren profiteert van de definitieve doorbraak van de EUV-techniek (zie tabel). Maar het is niet alleen ASML dat een opmars maakt. Ook het veel kleinere ASM groeide in de laatste twee jaar flink door, terwijl Applied Materials de omzetgroei zag stagneren. Op de beurs levert dat de situatie op dat voor een aandeel ASML 39x de verwachte winst over de komende twaalf maanden wordt betaald, voor ASM 42x en voor Applied Materials slechts 26x. Dat zal men op het hoofdkantoor in Silicon Valley graag zien veranderen.

Op zoek naar een kaskraker
Met de toekomst van Applied Materials zit het wel goed. Het bedrijf heeft meerdere ijzers in het vuur op vier verschillende gebieden waar stuk voor stuk in de komende jaren meer vraag mag worden verwacht. De machines zijn alleen minder uniek. ASML heeft een voorsprong in lithografie. ASM heeft een geavanceerde specialisatie in een specifieke niche. Om het gat in waardering te dichten is Applied Materials op zoek naar een nieuwe kaskraker. In 2020 ging het bedrijf daarom bijvoorbeeld een strategische samenwerking aan met Besi op het vlak van advanced packaging. Begin 2023 verscheen er een persbericht over de Centura Sculpta-machine waarmee het de hegemonie van ASML zou willen doorbreken. Daarover is sindsdien weinig vernomen, al mag worden aangenomen dat er gesprekken plaatsvinden met TSMC, Samsung en Intel. Een aankondiging dat een van die toonaangevende chipmakers ermee aan de slag gaat zou een regelrechte sensatie zijn. Applied Materials heeft dan zijn kaskraker binnen en de verhoudingen tussen de verschillende aandelen op de beurs komen dan ongetwijfeld ook anders te liggen.

 

Tabel. Jaaromzet van Applied Materials en ASML (in miljarden US dollar)

Bedrijf 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Applied 9,1 9,7 10,8 14,7 16,7 14,6 17,2 23,1 25,8 26,5
ASML 7,1 6,8 7,2 10,8 12,5 13,3 17,1 21,2 22,7 30,4

Bron: TIKR

*Het fiscale kwartaal van Applied (AMAT) loopt van 1 feb-30 april

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.