Alfen zet analisten op het verkeerde been

Alfen verraste beleggers gisterenavond in negatieve zin met flink tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal van 2024. De leverancier van laadpalen, transformatorhuisjes en energie-opslagsystemen zag de omzet dalen naar €117 miljoen ten opzichte van €140 miljoen in het vorige kwartaal. Analisten rekenden op een kwartaalomzet van €139 miljoen. Ook de winst (gepubliceerd als EBITDA) en de winstmarge kwamen met €10 miljoen en 8% beduidend lager uit dan de €16 miljoen en 11% die werden verwacht. De eenmalige last van €5 miljoen als gevolg van een vochtprobleem in de transformatorhuisjes van netwerkbeheerder Liander is dan nog niet eens meegerekend. Alfen investeerde recentelijk fors in meer productiecapaciteit. Het bedrijf houdt vast aan de afgegeven doelstelling voor het hele jaar, maar bouwt tegelijkertijd de spanning op of dit wel haalbaar is.

Netwerkoplossingen gevraagd, groei bij laadpalen en energieopslag stagneert
Het probleem van Alfen zat in het recente kwartaal niet bij het vocht, maar bij stagnerende groei van laadpalen en energie-opslagsystemen. Enerzijds was er door tegenvallende vraag naar elektrische auto’s minder vraag naar laadpalen, anderzijds lijkt het bedrijf uit Almere minder orders te krijgen door in een competitieve markt vast te houden aan een hoge winstmarge. De tegenvallende omzet bij de energieopslag wijt CEO Roeleveld aan fors lagere prijzen voor batterijen. Dat komt voornamelijk door fors gedaalde lithiumprijzen. Het kan echter goed zijn dat die trend niet binnen afzienbare tijd omdraait. De derde divisie, die van slimme netwerkoplossingen, draaide ondanks het vochtprobleem wel goed. Daar boekt Alfen ook een hogere marge dan bij de energieopslag. Het zal zaak zijn om de gedeukte reputatie door het probleem bij Liander zo snel mogelijk te herstellen.

Alfen voor beleggers
Twee jaar na de beursgang in maart 2018 kwam het aandeel Alfen in een stroomversnelling doordat de energietransitie een speerpunt werd van de politiek in zowel Europa als de Verenigde Staten. De koers ging in drie jaar tijd maar liefst tien keer over de kop. Zeker de koersstijging in 2022, toen de wereldwijde technologiesector onderuit ging, droeg bij aan de status van beurslieveling op het Damrak. Maar het kan verkeren.

Door hogere productiekosten was de duurzame-energiesector juist de achterblijver op de beurs. Alfen ontkwam niet aan de malaise en zag het aandeel in slechts één jaar tijd terugzakken van €118 naar €27. Eind vorig jaar krabbelde de koers weer op tot €60, om dit kalenderjaar weer te zakken naar €42. Het is de vraag of de analisten, die gisterenavond op het verkeerde been werden gezet door de flink tegenvallende kwartaalcijfers, in de komende dagen zullen reageren. Wat dat betreft is er veel werk aan de winkel voor Onno Krap, die vandaag aan de slag gaat als interim-CFO.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.