Analyse Aegon,Fugro en Philips

De AEX stijgt op korte termijn door naar 350 en hoger. Topvorming bij Aegon en Fugro is moe. Blijft Philips het goed doen?  Dat waren onderwerpen die besproken werden in de jongste live chatsessie van De Kritische Belegger met technisch analist Dick Otto.

Deelnemers konden hem vragen stellen over de ontwikkelingen op de financiële markten. Hieronder het verslag (verkort) Aan de sessie deden verschillende deelnemers mee. U kunt ook meedoen. Zie hieronder.

Forum

Steeds meer bezoekers doen mee aan ons FORUM. Het biedt de gelegenheid om onderling kennis en van gedachten te wisselen.

Wij hebben forums over de AEX, GoudGann,TomTom,ING en Aegon.

Sinds kort hebben wij ook een subforum voor beginners: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/forum/beginners

Bij beleggen zijn veel termen noodzakelijkerwijs gestandaardiseerd net zoals bij elk ander gebied. Het gevolg is echter dat het voor beginners moeilijk te doorgronden is. Bijvoorbeeeld wat is een stoploss, wat zijn weerstand en steunniveau’s. Wat is een stop limiet order, Wat is het minimum kapitaal om te starten?

De bedoeling is om vragen te stellen en actief elkaar te helpen bij termen die u niet weet.

Stel u zelf voor in deze topic:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/even-voorstellen

Registreren voor het forum kan via deze link: Klik hier

AEX naar 350+

Door verschillende ‘voorspellers’ wordt al enige tijd een daling verwacht, die steeds nog niet lijkt te komen. Hoe kijkt u tegen de meest kansrijke vervolg aan?

Ook wij zijn negatief voor de AEX Index vooor de langere termijn. De laatste fase, de distributiefase is altijd lastig. Kijk naar 2007, ook daar nam de beweeglijkheid richting de top toe en hebben onze modellen lange tijd op rood gestaan. Uiteindelijk is dan in 2008 de daling begonnen. Ook nu staan de modellen voor de langere termijn op rood, en voor de korte termijn op groen. Op korte termijn zien we nog wel wat ruimte richting 350 en hoger. Maar kijken we een stap groter, de komende 3-6 maanden, dan verwachten we inderdaad een grotere correctie.

Topvorming Aegon

Dick, vorige sessie raadde je aan om Aegon niet te kopen, maar je richtpunten waren wel in de roos. Het aandeel staat inmiddels boven 5 euro. Is het nu tijd om in te slaan?

<op het moment van schrijven hebben wij geen positie in Aegon, disclaimer AFM>

quote vorige keer:
“Boven 4.50 bevestiging van wat opwaartse potentie richting 5 euro. Het is een aandeel om voorzichtig mee te blijven.”

Er staat nu een complete trend omhoog. Tot in de targetzone van 5,-. Wij verwachten in dit gebied een adempauze naar minimaal 4.70. Daalt het aandeel naar die zone en breekt vervolgens weer uit boven de toppen die nu worden gevormd, dan draait het scenario naar positief met targets 6 en hoger al met al.

Op korte termijn blijft het oppassen met Aegon,op langere termijn wellicht interessant.

Fugro is moe

Fugro heeft de laatstetijd een behoorlijke stijging laten zien. Denkt u dat die nog verder doorzet?

<op het moment van schrijven hebben wij geen positie voor onze clienten in Fugro><disclaimer AFM>.

Fugro Technische analyse
Fugro Technische analyse

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De grafiek geeft al veel informatie. Op kort termijn verwachten we inderdaad dat er een top kan komen. Rond de oude top van Fugro. Het is echter zo dat het krachtgste deel van de stijging is geweest en dat het geen nieuw instapmoment is wat ons betreft.

Zou u posities (huidige koers:48,53) hebben, dan adviseren wij die te beschermen met een stop onder 45.50. Onder die grens draait het scenario.

Euro-dollar onder 1.32 is zwak

Ik ben benieuwd of we de Euro nog moeten indekken tegen de dollar.

Op lange termijn verwachten wij een daling van de Euro naar 1.20. Een nieuwe daling onder 1.32 is zwak en een bevestiging dat dit scenario aan het inzetten is.

Dat kan zomaar in een dag gepiept zijn. Nu 1.345. Bedankt

Blijft Philips het goed doen?

Philips doet het de laatste tijd goed, maar is na de dividend uitkering weer wat gezakt. Hoe ziet u het vervolg?

Op het moment van schrijven heeft Matrix geen positie in Philips <disclaimer AFM>

Philips is aangekomen in een belangrijke zone. Rond 25 euro, een belangrijke gebied waar de belangrijke daling van 2008 is begonnen. In dit gebied kunnen we weerstand verwachten in ieder geval een kleine adempauze. Ook hier is van toepassing: het belangrijkste deel van de stijging is geweest.

Kan ik zeggen dat, als de AEX als geheel daalt, Phips gewoon in verhouding mee zal dalen?

Dat is niet iets wat we met onze methode trachten te analyseren. Philips kan behoorlijk volatiel zijn en daardoor wellicht wat sneller gaan. De daling in de AEX kan wat worden gedempt dor aandelen die minder beweeglijk zijn.

OK, bedankt voor het antwoord.

Graag gedaan.

In principe zou je in een tijd dat een omkeer wordt verwacht meer kunnen verdienen aan minder beweeglijke aandelen?

Dat is mogelijk, het voordeel van een index is dat dat de uitslagen per saldo wat milder zijn. Tom Tom heeft in 2008 regelmatig enorme uitslagen laten zien van +15 of -15. Voor de AEX is dat uitzonderlijk. Al met al ligt er een mooie kans om straks op een lager niveau weer in te stappen, en ook dan kunnen volatiele aandelen juist weer interessant zijn in verband met een snel herstel.

Einde verslag.

Dick Ottto, directeur van Matrix Asset Management heeft op het moment van schrijven privé geen enkel belang in de aandelen die waarover hij advies geeft. De redactie van De Kritische Belegger heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Matrix Asset Management was één van de weinige vermogensbeheerders die voor een forse daling waarschuwde toen de AEX nog op 550 punten stond. Zij publiceren wekelijks een gratis nieuwsbrief: Money Care. Klik hier als u wilt profiteren van de wekelijkse analyses van de gratis Money Care Nieuwsbrief.

Wilt u ook meedoen?

Er zijn nog een aantal beperkte plaatsen beschikbaar voor bezoekers van De Kritische Belegger. Word lid van een exclusief gezelschap.

Het is de bedoeling om periodiek chatsessies met analisten te houden waarbij leden vragen kunnen stellen over de markten. (aandelen, AEX, olie, goud etc.). Ook kunt u een vraag stellen over uw favoriete aandeel.

Stuur ons een e-mail via onze contactpagina als u mee wilt doen en dan sturen wij u de details door.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.