Tussen de lijntjes

Duidelijkheid is de laatste tijd ver te zoeken, uiteindelijk zal er een verklaring zijn voor het marktgedrag. Achteraf is alles te verklaren.

Waar het om gaat is vooraf, op basis van een waarschijnlijk scenario, de koersbewegingen aan te geven, helaas is dit niet altijd het geval. Hoewel het scenario niet onjuist hoeft te zijn, weet de markt altijd weer te verrassen. Een nieuwe top was in eerste instantie niet mijn uitgangspunt voor het herstel, slechts een correctie tot ongeveer 335.

Die nieuwe top is er gekomen. Is dit dan de start van een nieuwe stijgingsbeweging? Ik heb gegronde twijfel dus blijf bij mijn eerder ingenomen standpunt, de irregular. Signalen in die richting zijn de afgelopen dagen duidelijker geworden.

Het uitgangspunt

Voor alle duidelijkheid: mijn uitgangspunt is een correctieve beweging over de stijging van maart 2009 tot januari 2010. In de meeste veel gevallen is een dergelijke correctie goed voor een daling van de AEX tot 290, mogelijk zelfs 270 punten. Deze correctie is voor beleggers een reden om aandelen te kopen of het belang in aandelen te verzwaren. Voor traders geven dergelijke correcties mogelijkheden om d.m.v. short posities geld te verdienen. Probleem is dat correcties lastig zijn om te voorspellen. Er zijn namelijk vele wegen die naar Rome leiden. Naar het zich laat aanzien hebben we op dit moment een hele lastige vorm van correctie te pakken, namelijk een irregular correctie. Daarnaast lijkt golf c de vorm van een wig aan te nemen. Zoiets kun je niet bedenken, daar kom je pas later achter.

TA AEX 30 maart 2010 Elliot Wave_1
TA AEX 30 maart 2010 Elliot Wave_1

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De irregular

Een irregular correction is een vorm van correctieve beweging die na een eerste dalingsgolf  A in staat is om een nieuwe top te plaatsen. Zodra iedereen weer is ingestapt, de stijgende trend wordt bevestigd, komt golf C. Dit zijn over het algemeen zeer felle dalingen.

Hebben we nu met een dergelijke situatie te maken? Het heeft er alle schijn van.

De Duitse DAX index en de AEX hebben de afgelopen week nieuwe toppen gezet voor dit  jaar.  Het nogal rommelige koersverloop doet vermoeden dat we in een soort van stijgende wig zitten. Aangezien een dergelijke formatie meestal het einde van een beweging markeert, past dit patroon perfect binnen het totaalplaatje. Belangrijke voorwaarde is dat het koersverloop zich binnen de lijntjes moet afspelen zoals weergegeven in grafiek 1.

Mocht de komende dagen de AEX dalen onder 338 dan is waarschijnlijk golf C reeds gestart, waarschijnlijker is een daling tot 341 en vervolgens een stijging tot 347.

TA AEX 30 maart 2010 Elliot Wave_2
TA AEX 30 maart 2010 Elliot Wave_2

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

Ik blijf bij de stelling dat, ondanks de nieuwe hoogtepunten voor dit jaar, we te maken hebben met een correctieve beweging waarbij er binnen niet al te lange tijd een daling tot globaal een AEX van 290 in zit.

Indien het koersverloop van de AEX zich de komende dagen voltrekt binnen de getekende lijnen van grafiek 1, er resteert nog een kleine daling (340-339) en vervolgens een kleine stijging (347-350) om deze wig formatie af te ronden.

Vervolgens dient zich dan golf C aan te dienen. Deze dalingsgolf kan dan de AEX in korte tijd, ik denk aan een aantal weken, terugbrengen tot globaal een stand van 290 punten.

Positie, short op 340. De stop loss wil ik verhogen naar 353 gezien de recente ontwikkelingen.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Bezoek ook ons forum op https://www.dekritischebelegger.nl/forum/ en discussieer actief mee.  Klik hier om u aan te melden. Zo hebben wij een AEX-subforum en daarnaast hebben wij ook een  subforum voor beginnende beleggers.

Jan Groothaar

jangroothaar@dekritischebelegger.nl

2 gedachten over “Tussen de lijntjes”

  1. Geachte H. van der Velden,

    Uw idee is niet onmogelijk maar gezien de vorm van stijging is het niet mijn uitgangspunt op dit moment. Daarnaast constateer ik in de VS markten top vorming, dit kan duiden op een tussentijdse correctie of een mogelijke top in de beweging vanaf maart 2009. Het is dus nog oppassen geblazen in de aandelen.
    Groet Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.