Binnenkort is het weer zover en daalt een regen van bedrijfscijfers over ons neer. Dat werpt natuurlijk de vraag op wat we mogen verwachten. Een logische plek om meer te weten te komen over de heersende verwachtingen is Bloomberg.
Daar zien ze dat analisten erg positief zijn over het 3de kwartaal en niet alleen voor het 3de kwartaal, maar ook voor heel 2022 en 2023. Dat bevreemdt toch wel. Ongeveer de helft van de ondervraagde economen gaat er vanuit dat de VS afstevent op een recessie. De Fed heeft immers prioriteit gegeven aan het beteugelen van de inflatie. Dat betekent rente stijgingen met als gevolg ontslagen en afnemende consumptie. Een recessie lijkt zodoende onvermijdelijk.
Niet alleen de analisten zijn (te) optimistisch, maar ook de markt lijkt de conclusies van de economen niet te delen. De earningsyield van de S&P 500 volgt pal in het voetspoor van de treasuryyield. Bij groeiende twijfel zou de spread groter uitvallen.
Vanwaar dat hardnekkige optimisme. Misschien spreken de feiten van alle dag het pessimisme tegen. De verwachte winsten en de macro-economische dateawekken misschien de indruk dat de Fed nu wel in staat zal blijken te zijn om ondanks de renteverhogingen de economie een zachte landing te laten maken. De werkloosheid is nog steeds laag, de consument staat er financieel nog steeds goed voor en de detailhandelsverkopen ogen ook nog steeds gezond.
En dan nog iets: in een doorsnee recessie daalt de wpa met 31% vanaf de hoogste notering. Dit gemiddelde is echter zwaar beïnvloed door de dotcomcrisis en de financiële crisis. Het hoeft dus allemaal niet zo dramatisch te zijn.
Er zijn ook enkele ongunstige tekenen aan de wand. Zo kwam FedEx wel met heel slecht nieuws naar buiten over de nabije toekomst. Het is beslist niet ondenkbaar dat FedEx niet het enige bedrijf zal blijken te zijn dat met zeer gemengde gevoelens naar de nabije toekomst kijkt. Nee, het lijkt niet waarschijnlijk dat er een nieuw 2008 eraan zit te komen, maar misschien kijkt de markt nog weg van de nare werkelijkheid.
Och, de econoom is van nature zwartgallig. Hij is een volger van de dismal science. De analist ziet beroepsmatig altijd wel ergens de zon schijnen.