… maar vergeet niet terug te komen in september

Bijna geen enkele aandelenindex stond begin september boven het niveau van eind april. Om nog maar te zwijgen van de rollercoaster die beleggers in de tussentijd ondergingen. Is dit het juiste moment om weer in te stappen? Ethenea’s Senior Portfolio Managers over de allocatie in de Ethna-fondsen.

“… maar vergeet niet om in september terug te komen” is het minder vaak geciteerde tweede deel van een van de bekendste adagia uit de financiële wereld. Dat luidt dat beleggers hun aandelenportefeuille in mei moeten afbouwen en tijdens de zomermaanden niet moeten beleggen. “Hoewel we in mei terecht waarschuwden tegen een dergelijke veralgemening, zou het opvolgen van dit advies de beleggers ook dit jaar weer de nodige nervositeit hebben bespaard”, zegt Michael Blümke, Senior Portfolio Manager bij Ethenea. “Bijna geen enkele aandelenindex staat begin september nog boven het niveau van eind april. Om nog maar te zwijgen van de rollercoaster die beleggers in de tussentijd ondergingen.”

Het portefeuillebeheer van Ethenea koos bewust voor een voorzichtiger pad. Michael Blümke: “De hoge volatiliteit zorgde inmiddels voor een belangrijke rally in zowel aandelen als obligaties. Met defensieve portefeuilles zoals de onze gaan we in een risk-on fase als deze absoluut door een rollercoaster van emoties, ook al is er aan de fundamentele uitgangssituatie niet veel veranderd. Elke week van tegenvallende koersen vragen we ons af of onze beleggingsthesis nog wel overeind blijft. Wat missen we? Wat weten anderen dat wij niet weten? Is dit wel het juiste moment om opnieuw in te stappen?”

Elke actieve portefeuillebeheerder staat voor dit dilemma en er is geen gemakkelijke manier om het op te lossen. Om de fysicus Nils Bohr te citeren: “Voorspellen is heel moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat!”.

Voor het Ethna-DEFENSIV-fonds zijn en blijven de portefeuillebeheerders van Ethenea voorzichtig. ” In augustus hebben we de portefeuille lichtjes aangepast”, zegt Senior Portfolio Manager Volker Schmidt. “Valuta’s hebben momenteel onze sterkste overtuiging. Daarom verhoogden we de allocatie aan de Amerikaanse dollar van 20% naar 25% en blijven we belegd in de Zwitserse frank en de Noorse kroon. Wij staan slechts in geringe mate bloot aan het renterisico. De gemiddelde duratie van de obligatieportefeuille bedraagt een zeer lage 3,1. In combinatie met de hoge kwaliteit van onze holdings – de gemiddelde rating van de obligatieportefeuille is ongeveer AA – vermindert dit de dreiging van stijgende risicopremies voor onze bedrijfsobligaties. We hebben het renterisico verder beperkt door de rente via futures af te dekken.”

De portefeuillebeheerders van het Ethna-AKTIV fonds zijn nog niet bullish. Michael Blümke: ” We hebben wel de positionering van de aandelenportefeuille, die achteraf gezien iets te pessimistisch was, lichtjes gematigd door de afdekking in de loop van de maand gedisciplineerd gedeeltelijk terug te draaien. In de toekomst zullen wij op deze weg voortgaan mocht de aandelenmarkt, tegen de verwachting in, verder aansterken. Als dat gebeurt, zal dat zich met enige vertraging ook uiten in betere kerngegevens. In tegenstelling tot dit gemengde fundamentele en technische beeld van de aandelenmarkten zien we een veel duidelijker beeld aan het ontstaan aan het valutafront. De kracht van de Amerikaanse dollar, of anders gezegd de zwakte van de euro, is gerechtvaardigd. Dat blijkt uit het feit dat EUR/USD nu de pariteit heeft doorbroken – een niveau dat we in 20 jaar niet meer hebben gezien. We vertrouwen erop dat deze trend zich zal voortzetten en handhaven daarom onze positie in de Amerikaanse dollar op 20%. Wat de duratie betreft, profiteerden we van de stijgende rente aan het eind van de maand om winst te nemen op de overlay van de duratie. In afwachting van een sterkere stijging van de rente in de VS hebben wij de Bund shorts afgesloten en Amerikaanse 5- en 10-jaars futures verkocht die een ongeveer vergelijkbare bijdrage leveren aan de duratie. De aangepaste duratie is dus nog steeds licht negatief en weerspiegelt onze verwachting voor de rente.”

Tenslotte waren er verleden maand binnen Ethenea’s Ethna-DYNAMISCH fonds geen noemenswaardige aanpassingen aan individuele effecten in de portefeuille, noch aan de aandelen-, obligatie-, goud- of cashallocaties. “Alleen de weging van de Amerikaanse dollar werd in de loop van de maand actief verhoogd van 25% naar 35%, door de bestaande valutadekkingen voor de in het fonds aangehouden USD-papier af te bouwen”, zegt Senior Portfolio Manager Christian Schmitt. “Valuta’s fungeren in wezen als een mechanisme om de regionale verschillen in economische groei, het beleid van de centrale banken en de veranderingen in de inflatie af te vlakken. In het Ethna-DYNAMISCH fonds hebben we weliswaar geen uitgesproken mening over valuta’s in het algemeen. Maar de huidige geopolitieke en macro-economische situatie biedt volgens ons een aantrekkelijk risico-rendementsscenario om een overeenkomstige positionering in de belangrijkste mondiale valuta in te nemen, wat de portefeuille nog beter bestand zal maken tegen verdere exogene schokken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.