Adecco; sterk in mindere tijden

Naar aanleiding van de Brexit zijn de koersen van de aandelen uit de uitzendsector fors gedaald. Beleggers gaan uit van een krimp van de Europese economie en vrezen bij de uitzenders tevens voor een deuk in het vertrouwen van zowel opdrachtgevers als kandidaten.

Het Zwitserse Adecco realiseert 10 procent van de omzet in het Verenigd Koninkrijk. Een economische teruggang in het Verenigd Koninkrijk heeft naar het zich laat aanzien op zich dan ook geen grote gevolgen voor de winstontwikkeling. Maar, als een eventuele economische malaise overwaait naar het vasteland van Europa wordt Adecco daar zeker door geraakt. Europa ex Verenigd Koninkrijk is namelijk goed van 54 procent van de omzet. Het verklaart waarom de koers van het aandeel de laatste tijd zo hard gedaald is en slechts mondjesmaat herstelt.

Op de lange termijn zal door toenemende robotisering en technologische ontwikkelingen de banenmarkt veranderen. Dit houdt echter niet in dat het werk van uitzenders zal verdwijnen. Het zal alleen wel veranderen. Adecco heeft al bewezen goed met wijzigende marktomstandigheden om te kunnen gaan. De uitzender is gespecialiseerd in het zogenaamde ‘blue collar’ segment. Hier gaat het al langer minder goed, maar Adecco slaat zich hier tot op heden goed doorheen.

Daarom is Adecco naar mijn mening binnen de uitzendsector het best gepositioneerd om mindere tijden goed te doorstaan. Ook JP Morgan gaf recent aan nog steeds de voorkeur te geven aan Adecco, mede doordat haar dienstenpakket ook de anticyclische divisie ‘ontslagbegeleiding’ bevat.

Natuurlijk staat de uitzendsector voor een aantal uitdagingen. De winst is uiteraard gevoelig voor de economische cycli, mede door de grote operationele hefboom. Daar bovenop zal er in de toekomst naar verwachting een krimp in het aantal kantoren plaatsvinden, omdat er meer digitaal bemiddeld zal worden. Recruitment zal steeds meer data-gedreven worden. Met de juiste samenwerkingsverbanden kan dit grote waarde toevoegen voor bestaande uitzenders. Het houdt tevens in dat er meer kleinere, gespecialiseerde spelers kunnen opkomen. De overname van LinkedIn door Microsoft hoeft niet per definitie een gevaar te zijn, mits Adecco gebruik kan/mag blijven maken van de beschikbare data binnen LinkedIn.

De economische gevolgen van een Brexit zijn nu nog moeilijk in te schatten. Een langzaam groeiende wereldeconomie, waardoor de vraag naar (tijdelijk) personeel op peil blijft of groeit, zou echter de omzet en winst van Adecco in een gelijkmatig tempo kunnen laten groeien.

Het gegeven dat Adecco, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Randstad, geen grote overnames nastreeft, rechtvaardigt de premie waarop het aandeel ten opzichte van haar sectorgenoten handelt. Bij Adecco is de koerswinstverhouding eveneens fors afgekomen. Begin vorig jaar bereikte de koerswinstverhouding nog een hoogte van bijna 15, nu is dat bijna 11. Op deze huidige waardering betalen (potentiële) beleggers daardoor niet de hoofdprijs. Het dividendrendement bedraagt 4,5 procent. Het lijken mij voldoende koopargumenten voor de belegger met wat meer geduld.

Op 10 augustus publiceert de uitzender de kwartaalresultaten. Beleggen doe je echter niet voor een week. Voor de wat langere termijn moet vanzelfsprekend de vinger aan de pols gehouden worden wat betreft de mogelijke wijzigingen in de werkzaamheden die onder invloed van technologische ontwikkelingen kunnen optreden. Vooralsnog lijkt het er echter op dat de uitzendsector zich daar door zaken als Big Data wel een weg zal weten te vinden.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Adecco in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.