Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

ING is koopwaardig

Wij hebben besloten om ING op te nemen in de Modelportefeuille. De beslissing is ingegeven door de sterke cijfers over het eerste half jaar, maar ook door de uitkomsten van de recente stresstest. Die onderstreept dat ING in staat is overeind te blijven onder crisisachtige omstandigheden. Daarnaast lijkt ING uitstekend geëquipeerd om van het economisch herstel in Europa te profiteren. De blootstelling aan de negatieve gevolgen van de Brexit lijken beperkt. Dat laatste geldt zeker niet voor Lloyds Banking Group. Die bank heeft wel degelijk last van de Brexit, waardoor het kredietvolume dreigt te dalen en de druk op de marges in de 2de helft van het jaar alleen maar zal toenemen, zo vreest de bank. Wij wijzigen het advies van Kopen naar Houden en nemen het aandeel niet langer op in de Modelportefeuille.

Algemeen

ING Groep is een wereldwijd opererende financieel dienstverlener die voorheen ook aan vermogensbeheer en assurantiën deed, maar zich tegenwoordig meer op het bankwezen richt. Het merendeel van de verzekeringsactiviteiten is, in de nasleep van de kredietcrisis, afgestoten.
In 2014 lijkt er een einde gekomen aan een lange periode van herstructureringen die de bank heeft moeten doorvoeren na de redding door de Nederlandse Overheid in 2009. Het voorlopig eindpunt was de verzelfstandiging van de verzekeraar en belegger NN Group.

Huidige ontwikkelingen

In tegenstelling tot veel collegabanken kon ING mooie cijfers over het 1ste kwartaal 2016 presenteren. De rentebaten stegen van € 3 miljard naar € 3,1 miljard. De nettowinst daalde met 29% naar €1,26 miljard als gevolg van toenemende regulering en een tegenvallende International Market divisie. Die laatste boekte een verlies van € 2 miljoen tegen een winst van € 149 miljoen een jaar eerder. Toenemende regelgeving verplicht de bank tot een reservering van bijna € 1 miljard. Dankzij een betere economie en huizenmarkt daalden de provisies voor de stroppenpot naar € 265 miljoen.

ING kerncijfers
ING kerncijfers

Motivatie

Het herstel van de Nederlandse economie, waarvan het MKB vooral profiteert, en de huizenmarkt duurt voort in 2016. Daarnaast opereert ING met succes op de Duitse retailmarkt en de Duitse markt voor het MKB. Duitsland is nu belangrijker dan de Belgische markt met haar mooie marges. Onder de huidige omstandigheden lijkt het bijna vanzelfsprekend dat de bank zijn RoE van 11% verder kan verhogen in 2016 en de jaren daarop. Het core Tier 1 kapitaal is met 12,7% bevredigend hoog. Het dividendrendement oogt zeer aantrekkelijk (7,3%) bij een koerswinst-verhouding van 8,7 voor 2017E. De recente stresstest pakt goud uit voor ING. Het aandeel is geschikt voor de defensieve, gebalanceerde en offensieve portefeuille. Het hoort in de Modelportefeuille.

Gratis nieuwsbrief

ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “ING is koopwaardig”

  1. Avatar

    Met een crisis in het vooruitzicht is geen enkele financial koopwaardig. Kopen,houden, ik zou het liever houden op, niet aankopen, verkopen.. Maargoed, dat is mijn idee, maar als je je laat leiden door een stresstest, cijfers, kun je er natuurlijk anders over denken.

  2. Avatar

    Herstel van de Nederlandse economie. Pardon waar zie ik dit? Geen enkele financial is momenteel koopwaardig. De sector is helemaal kapot. De negatieve rente wordt de nekslag voor de hele financiele sector. Ook is er nog een enorm kapitaal tekort, Ja, daarom willen ze eerst de koers opdrijven. Nee trap er niet in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *