Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Adecco: blauwe boorden nemen het voortouw

Adecco is de grootste uitzendorganisatie en Human Resources leverancier ter wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Glattbrugg, Zwitserland. De organisatie in de huidige vorm is ontstaan in 1996 door de fusie van het Zwitserse Adia en het Franse Ecco.

De uitzender sloot het derde kwartaal af met opnieuw meer winst. De netto winst steeg met 4 procent tot 198 miljoen euro bij constante valuta (Adecco rapporteert in euro’s). Dit was lager dan de verwachtingen van analisten, die een netto winst van 209 miljoen euro verwachtten. De winst per aandeel groeide met 6 procent naar 1,13 euro.

De omzet steeg met 3 procent naar 5,19 miljard euro, in constante valuta gemeten een toename van 4 procent. Dit was eveneens lager dan de heren en analisten hadden geschat. Die zaten gemiddeld namelijk op een totaalbedrag van 5,21 miljard voor het kwartaal. De groei zat vooral bij ‘blue collar’, de mensen die met hun handen werken.

Dubbelcijferige groei werd er met 21 procent gerealiseerd op het Iberisch Schiereiland en met 15 procent in Italië. Frankrijk, met 23 procent van de omzet de grootste markt voor Adecco en de eveneens belangrijke markt Duitsland vielen tegen. In Duitsland groeide de omzet door de dalingen van ingehuurd personeel door auto- en machinefabrieken met slechts 1 procent. De omzet in Frankrijk daalde helaas met 3 procent, nadat eerdere kwartalen juist een herstel lieten zien. In de Verenigde Staten, na Frankrijk de in omzet gemeten grootste markt, steeg de omzet met 5 procent, in de opkomende markten met 9%. Onder deze laatste categorie valt ook Oost Europa met een groei van 17 procent. In de Benelux was er met 4 procent ook sprake van groei. De totale brutomarge van 18,4% kon met 10 basispunten worden verhoogd.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers hield Adecco vast aan haar verwachtingen voor de rest van het jaar. Het management voorziet een versnelling van de groei in Europa in 2015. De omzet en de marge zullen verder toenemen. Als 11 maart aanstaande de resultaten over het vierde kwartaal worden gepubliceerd, zullen we zien of deze verwachtingen worden bewaarheid.

Het eind september 2013 aangekondigde aandeleninkoopprogramma, ter grootte van 250 miljoen euro, is inmiddels voltooid. Hoewel dit niet bekend is gemaakt, denken analisten dat een snellere inkoop dan eerder werd aangegeven, is veroorzaakt door de voormalig grootaandeelhouder Jacobs. Deze familie verkocht op 13 maart vorig jaar 85 procent van hun belang, met een koersdaling van 8 procent tot gevolg. Het belang van de familie Jacobs daalde met deze verkoop van 18,4 procent, met een tegenwaarde van 2,5 miljard Zwitserse Frank, naar 2,4 procent. De markt gaat ervan uit dat één van de partijen die dit belang opkocht, Adecco zelf was.

Inmiddels heeft de familie Jacobs ook haar resterende belang verkocht en is ze dus geen aandeelhouder meer. De laatste tranche werd overgenomen door een consortium van banken dat nu regelmatig plukken aandelen in de markt plaatst. Als gevolg van deze grote hoeveelheid aandelen die ‘boven de markt hangt’, herstelt de koers van het aandeel Adecco maar langzaam van de koersdaling die afgelopen zomer door de tegenvallende groei in Europa en de Russische sancties optrad.

Afgelopen november kondigde Adecco opnieuw een aandeleninkoopprogramma aan van wederom 250 miljoen euro. Het is de bedoeling dat dit programma in november 1017 zal zijn afgerond. Net als tijdens het vorige programma gebeurde, zullen ook nu weer de ingekochte aandelen worden ingetrokken. De nieuwe aankondiging deed de aandelenkoers opveren.

Analisten blijven onverminderd positief over Adecco. Bovendien geeft Adecco, op een verwacht dividend van 2,20 Zwitserse Frank, een aantrekkelijk dividendrendement van 3,3 procent voor 2015. En dat geeft naast het goede loon naar werken gevoel toch ook alvast het idee van rentenieren.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Adecco in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.