Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

SNS: favoriete aandelen 2015

Arcadis,BAM,Beter Bed,Docdata,KPN en TomTom zijn de de favorieten aandelen van SNS Securities, de effectendochter van SNS Bank.

2014 was een bewogen beleggingsjaar. Zeker het tweede halfjaar zorgde voor veel commotie met een sterk dalende olie prijs, een oplaaiend Rusland/Oekraine conflict, maar ook een aantrekkende economie in de VS. Hun Top Picks hebben in dit klimaat toch een uitstekend rendement behaald van +3.6%. Dat is ruim meer dan het rendement op de AEX index (-1.0%), AMX index (-4.0%) en de All Share index (-2.1%). Vooral de keuzes voor Besi (+37%), Vopak (+17%) en Heineken (+9%) pakten goed uit.

Vanuit een macro perspectief is de situatie in Europa dit jaar niet veel anders dan een half jaar geleden; Duitsland blijft de locomotief met zijn export gedreven economie die profiteert van de groei in de VS, maar bijvoorbeeld ook in China. We verwachten dat deze groei zich nu ook gaat vertalen in stijgende bestedingen door consumenten. De eerste tekenen hiervoor zijn er al. Italië en Frankrijk blijven de zwakke broeders in de Eurozone en er is geen uitzicht dat dit gaat veranderen. In Nederland verwacht SNS Securities dat de groei zal aantrekken tot 1.25-1.5%. Dit wordt gedreven door de export, een betere huizenmarkt en groeiende industriële productie. Al met al is de Europese economie aan het opwarmen.

De Amerikaanse economie doet het goed en ze gaan er van uit dat deze gezonde groei zich ook in 2015 zal voortzetten. De werkloosheid daalt, lonen stijgen en de rente is laag. China blijft een mondiale groeimotor, ondanks dat de groet terugvalt naar 6-7%.

Voor 2015 zijn zij voorzichtig optimistisch over de vooruitzichten van aandelen en dan met name Europese aandelen. Obligaties zijn volgens SNS onaantrekkelijk door de lage rente. Hoewel ze geen grote renteverhogingen verwachten, zelfs niet in de VS. Dividend rendementen zijn hoger dan de rendementen op obligaties, terwijl dat normaliter andersom is. Dit impliceert dat geen dividend groei wordt ingeprijst.

Zij hebben er dit jaar wederom voor gekozen om hun Top Picks niet in categorieën in te delen, maar gewoon hun beste 8 ideeën te selecteren.

Hun Top Picks voor 2015 zijn:

 • Arcadis                         Profiteert van groei VS en de bijdrage van acquisities

ASM International          Ondergewaardeerd; op termijn verkoop van belang ASMPT

 • BAM                             Nederlandse woningmarkt; reorganisaties; nu nog ongeliefd
 • Beter Bed                     Profiteert van ontwakende Duitse consument
 • Docdata                       Groei in E-Commerce, lage waardering

ING                               Goed geleid; aantrekkelijke waardering en dividend

 • KPN                             Hoge kasstroom generatie, zware reorganisatie
 • TomTom                       Automotive onderschat ; hoge groei Telematics

Achtergrond informatie

Onze Top Picks presteerden in het tweede halfjaar van 2014 beter dan de AEX-index (4.6%-punt). Ook over de lange termijn zijn de prestaties sterk. Een investering van 100 Euro in de AEX in 2002 zou eind 2014 142 Euro hebben opgeleverd. 100 Euro geïnvesteerd in de SNS Securities Top Picks zou gegroeid zijn naar 407 Euro

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “SNS: favoriete aandelen 2015”

 1. Avatar

  Olie schiet ineens met 7% omhoog. De beurzen zijn helemaal van slag af.
  Defensieve aandelen nu het beste.. Elsevier, Wolters, Uniliver en Heineken.
  Deze fondsen zijn stabiel. Dividend en op de spaarrekening krijg je vrijwel niets meer.
  Defensieve aandelen is mjn advies. De uitzenders horen hier ook nog bij.

 2. Avatar

  Beurzen zijn niet van slag Hans,en de verhandelbare olie futures al helemaal niet, het is eerder dat jij van slag bent door wat je ziet..
  Spaarrekening is al een stapje voor op de rest.., en dat is mijn ‘advies’..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *