Donderdag 17 oktober presenteerde Google zijn cijfers over het derde kwartaal 2013. De resultaten vielen goed bij beleggers. De omzet steeg met 19% naar een waarde van $ 11,92 miljard. Dat was royaal boven de consensusschatting die uitkwam op $ 11,64 miljard. De nettowinst steeg met maar liefst 36% en kwam uit $ 2,97 miljard en de winst per aandeel bereikte een waarde van $ 10,74
De dag daarop, vrijdag, ging de koers van het aandeel al snel door de grens van $ 1000, – per aandeel om de dag te eindigen met een winstsprong van 14% en een koersniveau van 1011,41. Toch waren de cijfers niet om over naar huis te schrijven. De omzetgroei was grotendeels in lijn met die van eerdere kwartalen. Die van advertenties blijft dalen. Volumes compenseren de prijsdaling, maar dat gaat wel ten koste van de marges. De brutomarge daalde naar 56,9%. Dat is het laagste niveau ooit. Motorola, de recente overname, rendeert nog steeds niet. Kortom, er is op het eerste gezicht weinig wat een winstsprong van 14% rechtvaardigt.
Figuur 1 Stevige koerssprong door de barrière van $ 1000
In tweede instantie zijn er voldoende argumenten. Google presenteerde sterke cijfers, terwijl twee andere spelers, EBay en IBM de markt teleurstelden. EBay kwam met een verkapte winstwaarschuwing, terwijl IBM nu al zes kwartalen op rij een omzetdaling moet presenteren. Dit keer bedroeg de daling 4%. Ondanks de aanhoudende winstsstijging beginnen beleggers steeds meer vraagtekens te zetten bij IBM. Daartegenover schitterde Google met mooie omzet- en winstcijfers en met goede vooruitzichten.
Daarnaast is Google ondanks een koersniveau van $ 1000 niet erg duur. De belegger betaalt ongeveer 23 maal de winst over 2013. Dat is niet direct een koopje, maar er zijn maar weinig grote bedrijven die een even sterke groei kennen als Google. Volgens S&P Capital IQ is er maar een select lijstje bedrijven dat een marktkapitalisatie heeft van meer dan $ 100 miljard en toch sneller groeit dan 15% op jaarbasis. Tot dat lijstje behoren naast Google Facebook Amazon.com, Qualcomm, Samsung en Honda. De k/w van Facebook (74,4X) en Amazone.com (127,9X) zijn veel en veel hoger dan die van Google. Samsung en Qualcomm zijn in de telecomsector verwikkeld in een strijd op leven en dood met de concurrentie. Daardoor zal de groei in de komende kwartalen snel gaan afnemen. Honda weet zich tenslotte gesteund door een prettig zwakke yen.
Google daarentegen biedt zijn beleggers nog steeds een hoge organische groei, zowel van omzet als van winst. Daar komt nog bij, dat een bedrijf als Google zich moeilijk laat kopiëren. De toetredingsdrempels zijn hoog, zoals het zo mooi heet. Welbeschouwd is een aandeel a la Google een schaars goed en dan is de prijs beslist de juiste!
INVINCO
Het kopen van aandelen is geen sinecure. Het gaat erom te beschikken over de juiste informatie op het juiste moment. Juist daaraan ontbeert het veel particuliere beleggers. Als u de moeite neemt om de analisten van INVINCO in de arm te nemen, dan garanderen wij, dat u als particulier belegger niet steeds net te laat komt.
- Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
- Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
- Effectenrekening op eigen naam
- Full-Service, eigen accountmanager
- Liquide investering
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.