Staatsobligaties VS niet langer veilig

De afgelopen weken hebben de wereld twee onverwachte lessen geleerd. Volgens Britse wetenschappers bestaat de Yeti wel degelijk en is het een variant op de ijsbeer. De tweede les was iets schokkender. Het bleek niet langer ondenkbaar, dat de VS zich zou ontpoppen als een wanbetaler. Dat idee heeft voor veel onrust gezorgd. Volgens het IMF kan de wereld eenvoudigweg niet zonder veilige assets. Daar steunt het wereldwijde financiële systeem op.

 • Het totale volume van de handel in waardepapier van de Duitse overheid in de eerste helft van 2012 bedroeg € 2,720 biljoen. Het maandelijks gemiddelde bedroeg € 453 miljard.
 • De Duitse Bund is het enige effect dat als onderpand kan dienen voor Eurex futures. Het volume van de euro gedenomineerde Duitse schuldpapier bedraagt € 1104 miljard
 • De handel in Duits schatkistpapier heeft een dagelijkse waarde van € 20 miljard. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan het Duitse Finance Agency

Tot dusverre vervulde het schuldpapier van de VS onbetwist deze rol. Is daar nu twijfel over gegroeid? Volgens Mohamed El Erian is dat een relatieve vraag. Het is onmiskenbaar, dat absoluut gesproken het schuldpapier aan betrouwbaarheid heeft ingeboet. Maar dat neemt niet weg, dat er momenteel geen duidelijk alternatief voor handen is. Natuurlijk zou de Duitse Bund een aantrekkelijk alternatief zijn. Maar de Duitse markt heeft niet de omvang van die van de Amerikaanse markt voor tresasuries. Die blijft voorlopig de diepste en de meest liquide. De dollar blijft voorlopig eveneens de belangrijkste reservemunt voor de financiële markten.

Figuur 2 Treasuries zijn voorlopig nog onmisbaar

Dat gezegd hebbende, is ook deze vaststelling waar. De wereld heeft toegezien hoe de VS zichzelf naar de rand van een default hebben gemaneuvreerd. Het bijna-ongeluk was van eigen makelij. Het is de wereld niet ontgaan, dat in de VS evenals in Europa bijna geen belangrijke beslissingen meer genomen worden, zonder dat daar een crisis aan vooraf gaat. Dat zou centrale banken wereldwijd moeten doen beseffen, dat ze te zwaar belegd zijn in treasuries.

De huidige crisis maakt tegelijk ook duidelijk, dat oude zekerheden in snel tempo hun waarde verliezen. De wereld zal moeten leren omgaan met meer onzekerheden. Dat kan grote problemen opleveren. Soms is absolute zekerheid vereist. Een voorbeeld daarvan is de markt voor kortlopende transacties. Die is gestoeld op onderpand van treasuries. Zogeheten Amerikaanse T-bills met een korte looptijd dienen als looptijd voor banken en beleggers die handelen in futures en derivate producten. Bovendien is het wijd en zijd geaccepteerd als onderpand in de zogeheten repo markt. Het idee alleen al, dat de VS zijn verplichting niet zou nakomen op papier met een looptijd tot oktober en november maakte veel markpartijen zenuwachtig. Zo eiste Hong Kong een hogere discount (korting) voor papier dat als onderpand diende. Daardoor liep de rente op kortlopend papier sterk op. Er zijn zelfs gevallen bekend dat banken schuldpapier met looptijden tot oktober en november simpelweg als onderpand weigerde.

Figuur 3 Van paniek is nog geen sprake geweest

Toch is er geen serieuze averij opgelopen. De reden is, dat in de markt de overtuiging leefde, dat Amerikaanse autoriteiten voorzorgen hadden getroffen om serieus ongemak te voorkomen. Van de New York Fed is bekend, dat ze faciliteiten geopend had waar partijen terecht konden voor steun. Het bleek uiteindelijk voldoende. Dat is maar goed ook, want vooralsnog is er geen alternatief voor de treasuries. Zoals gezegd, de belegger kan terecht bij de Duitse Bund, maar die is feitelijk te klein en dat geldt ook voor andere safe havens als Zwitserland, Nederland of Noorwegen. China zou het enige logische alternatief voor de Verenigde Staten zijn, maar financiële markten daar zijn nog onderontwikkeld. Kortom, er is nog geen geloofwaardig alternatief voor de treasurie. In de tussentijd moet de wereld leren leven met de gedachte, dat risicovrij niet langer absoluut risicovrij is. Gelet op de eerste reacties na het bekend worden van het compromis over het schuldenplafond, lukt dat voorlopig nog. Van echte paniek was geen sprake, maar dat zegt verder niets over de nabije toekomst. De schade van onzekerheid is aangericht.

INVINCO

Zoals Nederlands bekendste huiskamerfilosoof heeft gezegd, heeft elk nadeel zijn voordeel. Beleggers kunnen inspelen op de daling of daling van de dollar en de stijging of daling van de rente op Amerikaans schatkistpapier. Hoe? Misschien kunt u dat het beste vragen aan de handelaren van INVINCO. Zij hebben een jarenlange ervaring op de internationale valuta- en obligatiemarkten.

101713_0018_Olieprijsza3.png

 • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
 • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
 • Effectenrekening op eigen naam
 • Full-Service, eigen accountmanager
 • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

1 gedachte over “Staatsobligaties VS niet langer veilig”

 1. Gelijk als net voor de grote depressie, bonds topte een jaar eerder dan aandelenbeurs. De top in bonds was vorig jaar, en aandelenbeurzen zijn momenteel toe aan het werken naar een bodem. Het gelijk is zeer treffend!, en een sterk staaltje van geschiedenis herhaling.
  Bonds zijn derhalve niet veilig vanwege dalende prijzen, en niet te vergeten de stijgende rente.
  In een crisis als deze zal, in tegenstelling tot het ‘normale gedrag’ wat staat voor stijging van bonds wanneer indexen dalen dit niet meer opgaan, bonds zullen ook dalen.
  Deze crisis is niet simpel een daling van indexen, zoals in 2008/09, maar van een groter formaat, en het best te vergelijken met jaren ’30. En dit is nog maar net het begin..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.