Het volume is terug

Het beste nieuws van deze week is dat het volume weer terug is. Nu alle wereldproblemen geheel of gedeeltelijk lijken te zijn opgelost gelooft het publiek blijkbaar weer in de beurs. En dat is eigenlijk het beste nieuws dat er zijn kan. Er zijn in Europa geen negatieve feiten te vermelden. Technisch gezien zijn alle indicatoren positief. Alleen in Amerika blijft het maandprofiel nog achter. Men wacht hier nog op stijgende indicatoren. Ook de New Highs blijven achter maar tezamen genomen met de New Lows (die er bijna niet zijn) is de indicator positief. Ter illustratie laten wij u hieronder de weekgrafiek van de AEX Index zien.

TA AEX weekgrafiek 21 oktober 2013
TA AEX weekgrafiek 21 oktober 2013

Figuur 1.

De optimisten zullen dit een prachtig plaatje vinden, maar de pessimisten zullen wijzen op de Momentum Analyse, die tot vorige week negatief divergeerde. Gelukkig is deze gaan stijgen (overal ziet men dat) maar of het herstel van de beurzen genoeg zal zijn om die stijging door te doen zetten, zodat deze zich voldoende kan verheffen ten opzichte van de voorgaande weken valt nog te bezien. Want de daggrafieken lopen zo langzamerhand naar een overbought situatie toe. Het is nog niet zover, maar lang kan het niet meer duren of de beurzen gaan een reactie in. Gegeven het feit dat de ondertoon geen negatieve signalen geeft en zeker gezien het feit dat het volume duidelijk hoger ligt hebben wij er het volste vertrouwen in dat deze reactie zeer gematigd zal zijn en dat de maand oktober van het jaar 2013 in de statistieken bijgeschreven gaat worden als een  positieve maand. Let overigens op de onderste stijgende trendlijn, die wij getekend hebben in de koersgrafiek. Tezamen met de bovenste lijn van het stijgende kanaal vormt hij een stijgende wedge. Als dit patroon zich in de toekomst gaat voltooien (en de New Highs in Amerika duiden daarop), dan moeten wij rekening houden met een val van tenminste 35 punten. Zover is het echter nog niet. Voorlopig ziet het ernaar uit dat Amsterdam nieuwe toppen zal gaan zetten.

De Rente

Geheel volgens de technische verwachting is de rente gaan dalen. Men mag niet verwachten dat hier snel een einde aan gaat komen. De maandgrafiek heeft namelijk ook de daling ingezet. Wij gaan er van uit, dat de daling nu zijn tweede fase ingaat waarbij een pullback tot aan het lange termijn steunniveau van 1,94% goed denkbaar is. Daarmee is de lange termijn trend nog altijd niet dalend. Het zal de opmaak zijn voor een forse rentestijging nadien, maar daar kunnen we nog wel enkele weken op moeten wachten.

De Amerikaanse $ versus de €

De dollar heeft zijn steun op 72,98 bereikt. Men moet nu rekening houden met een herstel.

De Prijs van een troy ounce Goud

De prijs van het goud heeft zijn steun rond US$1.250 bereikt. Reeds vaker is er gezegd dat het hoogstwaarschijnlijk is dat de eerdere bodem getest zou worden. Dit lijkt nu gebeurd te zijn. Alles wijst erop dat het bodemproces nu tot een einde aan het komen is. Maar instappen in deze markt is nog niet aan te bevelen. Eerst moet het 50-daags voortschrijdend gemiddelde doorschreden worden. Dit gemiddelde is reeds aan het stijgen. En het ligt nu op US$1.327.

De Prijs van een vat Brentolie

Het is nu meer dan anderhalf jaar geleden dat de prijs van een vat Brentolie aan het consolideren sloeg tussen US$118 en US$100. Op dit moment gaat hij weer richting US$100, maar het is niet te zeggen of hij deze grens ook zal bereiken. Er zijn geen aanwijzingen, dat er plotseling iets bijzonders met de olieprijs gaat gebeuren. 

Strategie

Wij breiden onze posities hier en daar uit. Afgelopen week hebben wij in de defensieve portefeuilles het aandelenbelang uitgebreid door de aankoop van aandelen van het zeer conservatieve Ahold. Daarnaast zijn wij druk doende om de posities in het Black Rock World Gold Mining Fund, waarin wij al sinds jaar en dag positie hebben, uit te breiden.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.