Jarenlang hebben internationale institutionele beleggers Europa gemeden. Er was weinig om blij of tevreden over te zijn. 2015 kan wel eens het jaar van de ommekeer zijn. Steeds meer signalen springen op groen en op steeds meer plaatsen is weer groei te zien. Europese aandelen worden weer hot!
De cijfers zijn even verrassend als ontnuchterend. De Eurofirst 300 index is in dit jaar al meer dan 10% gestegen. De FTSE 1000 steekt daarbij met een groei van 4,8% schril af. Dat geldt nog meer voor de S&P met een groei van minder dan 2%. Volgen Citi beginnen beleggers weer serieus aandacht te krijgen voor Europa en Europese aandelen na jaren van verwaarlozing. Nergens ter wereld neemt de instroom op aandelenbeurzen zo sterk toe, aldus Citi.
Er is op het eerste gezicht ook weinig reden om aan te nemen dat de instroom snel gaat verflauwen. De belangrijkste oorzaak voor de terugkeer van het vertrouwen in de Europese aandelenmarkten is natuurlijk de ECB. Waar bijvoorbeeld de Fed druk doende is het de monetaire beleid te verkrappen, zien we in Europa het omgekeerde. Mario Draghi heeft besloten de geldkraan wijd open te zetten. Zodoende heeft hij feitelijk een heel stevige en dikke bodem onder de markt gelegd!
Daar komt nog bij, dat Europese bedrijven betere omzet- en winstcijfers hebben gepresenteerd dan de laatste jaren het geval was. Tot dusverre hebben 55% van de bedrijven in de Stoxx 600, die met cijfers zijn gekomen, de winstverwachtingen van de markt overtroffen. Voor de omzet is dat zelfs 58%. Op basis van deze uitkomsten over het vierde kwartaal van 2014 zijn analisten van Citi heel optimistisch over de periode 2015 – 2016. Ze verwachten dat de winsten van bedrijven in deze jaren met gemiddeld meer dan 10% zullen groeien. Daar verbinden ze natuurlijk wel enige voorwaarden aan. Dan moet de dollar zwak blijven ten opzichte van de dollar. Dat is uiteraard goed voor de exportpositie. Daarnaast zou het prettig zijn als de prijs voor een vat olie op de huidige lage niveaus blijft. Dat versterkt de koopkracht van de consument, maar ook het concurrerend vermogen van het Europese bedrijfsleven ten opzichte van de rest van de wereld.
Bij Morgan Stanley onderschrijven ze de opvattingen van de analisten van Citi. Ze wijzen er echter ook op, dat het herstel van een heel laag niveau komt en dat het nog zeer onevenwichtig is. Van een ‘boom’ is absoluut nog geen sprake en er kan zomaar roet in het eten gegooid worden in de vorm van een Grexit. Daar staat tegenover, dat landen als Spanje, maar ook Ierland en Portugal positief verrassen. Bij Morgan Stanley denken ze, dat na jaren van negatieve en neerwaartse bijstellingen 2015 wel eens het jaar van de ommekeer kan worden. De opwaartse bijstellingen gaan domineren en dan zullen de geldstromen naar Europese aandelenbeurzen alleen maar aanzwellen.
Wie goed kijkt, ziet trouwens dat de instroom al behoorlijke vormen heeft aangenomen. De eerste weken van 2015 zijn voor de Europese aandelenmarkten hectisch verlopen. Er vinden in die eerste weken maar liefst 120 IPO’s (initial public offering) plaats. Dat zijn er nog nooit zoveel geweest in de vergelijkbare periode! In Spanje bracht de overheid met veel succes haar belang van 49% in het bedrijf Aena naar de beurs, terwijl Bank Santander zonder problemen € 7,5 miljard ophaalde uit de markt. Het zijn evenzovele bewijzen, dat de Europese financiële markten een swingend 2015 en misschien ook 2016 tegemoet kunnen zien! En nu maar hopen, dat er in de eurozone geen ongelukken gebeuren!
Cor Wijtvliet
BELANGRIJK
– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
Start met Automatisch Beleggen
Zowel op korte als op langere termijn krijgt Big Tech te maken met grote hobbels. Die hobbels kunnen een einde maken aan een lange periode van nagenoeg ongecontroleerde en ongebreidelde groei.
Augustus was een te gekke maand voor aandelen. De MSCI World Index schoot 6,6% de lucht in. Dat is bijna het dubbele van het gemiddelde over meer dan 40 jaar.
In sombere tijden zijn we op zoek naar lichtpuntjes. Voor de verandering levert het topmanagement van grote Amerikaanse bedrijven zo'n lichtpuntje.
Hoe herstelt de economie zich nu het coronavirus op de terugweg lijkt? Zal het gaan in de vorm van een V, een U of een L?
Allemaal optimisme wat de klok slaat ! Niet alleen in aandelenland maar ook in artikelenland….
Zal onder zo’n gesternte aandeleninkoop een goede keus zijn?..