Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Biotech blijft sterk groeien

Je ziet vaak trends om je heen die zich mondiaal en krachtig ontwikkelen. Denk maar eens aan de explosieve groei van de smartphonemarkt. Die trend is relatief jong, een jaar of vijf. Een trend als biotech, waar ik me onlangs meer in heb verdiept, is al jaren krachtig aan het groeien. Maar de groei is absoluut nog niet ten einde. En dat begrijp ik wel, gezien het mondiale belang van deze trend.

Misschien is biotech wel een van de meest krachtige trends van dit moment. Omdat biotech levens verandert, verbetert! Omdat de uitvindingen en doorbraken bij biotechbedrijven van gigantisch belang zijn voor de mensheid. Zeker nu de bevolking groeit, de vergrijzing en verstedelijking toenemen, het klimaat verandert en de fossiele brandstoffen opraken. Voor de biotechnologie liggen de kansen voor het oprapen. Want wat misschien niet iedereen weet, is dat het bij biotech niet alleen om innovaties en doorbraken bij medicijnen gaat. Het gaat over veel meer. Biotechnologie houdt zich ook bezig met de verbetering van voeding en gewassen en met de ontwikkeling van vitamines en biobrandstoffen. Echt van levensbelang dus!

Meer dan een decennium groei

Biotechondernemingen maken dus producten waaraan we met zijn allen veel behoefte hebben. Dat leidde al jarenlang tot een enorme groei in de mondiale omzet voor deze sector. Van $ 22,7 miljard in 2000 naar $ 270,5 miljard in 2013. De VS nam daarvan vorig jaar $ 113,5 miljard voor zijn rekening. De groei de afgelopen jaren binnen de biotechsector – die in 2014 verder aan kracht won- vertaalde zich ook in stijgende koersen voor de biotechaandelen. De MSCI World Biotechnology Index steeg van eind december 2011 tot en met eind december 2014 238%! Fors natuurlijk. Een aantal interessante biotech ondernemingen zijn het Amerikaanse Biogen Idec, dat onder meer medicijnen ter bestrijding van reuma en MS ontwikkelt. En het Amerikaanse Regeneron Pharmaceuticals, dat zich onder meer richt op medicijnen ter bestrijding van kanker en oogziekten. Maar ook het Australische CSL, dat vaccins en pijnstillers ontwikkelt, is een belangrijke biotechonderneming.

Komende jaren explosieve groei

Ook voor de komende jaren wordt een explosieve groei verwacht voor de biotech-markt. In 2020 zou die al een omvang van $ 608 miljard moeten hebben, volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research. Meer dan een verdubbeling dus. Ook andere gerenommeerde onderzoeksbureaus verwachten enorme groeicijfers voor biotech de komende jaren. Alle voortekenen wijzen er op dat de biotech-sector krachtig zal blijven groeien en zeker de aandacht van beleggers zal blijven krijgen.

Robert Schuckink Kool, directeur Trend Invest

Robert Schuckink Kool is directeur van Trend Invest. Trends en ideeën worden bij Trend Invest beleggingskansen. Makkelijk en eenvoudig. Met Trends, selecties van aandelen en andere financiële instrumenten gebaseerd op een idee of een trend. Zoals bijvoorbeeld zonne-energie, 3D printing en cyber security. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.