Donkere wolken boven Big Tech

Het gaat niet echt goed met Big Tech. De koers van menig platform is gekelderd nu de rente stijgt en de groei vertraagt. Een bedrijf als Meta moest melden dat het niet echt jofel ging met het binnen harken van advertenties en dat de omzet over het afgelopen kwartaal gedaald was.

Met een beetje goede wil kun je stellen dat de huidige misère vooral van korte termijn zal blijken en vooral het gevolg is van de stad van de huidige economische cyclus. Echter ook op de wat langere termijn dreigen problemen die het leven van Big Tech echt kunnen verzuren.

Wat te denken van het besluit van de EU dat instant messaging services zoals iMessage, Whatsapp en facebook Messenger voortaan met elkaar moeten kunnen communiceren. Dat besluit tot meer ‘interoperability’ maakt het voor de grote jongens veel moeilijker om landjepik te spelen om zo marktaandeel veilig te stellen. Je kunt voortaan niet meer de consument binnen hengelen om het vervolgens onmogelijk te maken om met al zijn data te gaan overstappen. Europa vindt dat dit niet meer kan. Het zou bovendien technologische innovatie kunnen stimuleren.

Ook politiek is er het nodige aan de hand. De VS heeft de ‘listing’ van zeker 200 Chinese bedrijven ter discussie gesteld. Het land eist meer en betere auditing van gevoelige data. Beijing is daar alles behalve gelukkig mee. Het is allesbehalve ondenkbaar dat die 200 Chinese bedrijven uit de Amerikaanse Inices gaan verdwijnen. Het ziet er daarmee naar uit dat de wereld van technologie bipolair gaat worden en misschien wel tripolair als Europa meer zijn eigen gang wil gaan.

Het tijdperk van het Globale Internet lijkt nagenoeg voorbij. In de VS pleit the Council on Foreign Relations er dan ook voor om de digitale handel te formeren rondom ’trusted partners’. Het adviesorgaan wil een nauwere samenwerking met Europa op het gebied van datatransfers. Ook zou het Europese GDPR ingevoerd moeten worden als basis voor een gezamenlijke privacypolitiek

En dan zijn er nog de plannen van de Amerikaanse Federal Trade Commission. De FTC wil het voor de grote techondernemingen veel moeilijker zo niet onmogelijk maken om eindeloos startups in te lijven. Het was en is een heel succesvolle strategie om nieuwe concurrentie al in een vroeg stadium te smoren.

Al deze plannen en nieuwe regelgeving kunnen het bouwen van netwerken ondermijnen, waardoor de grote namen wereldwijd een ijzersterke marktpositie konden opbouwen. Ze kunnen zelfs de deur openen naar het opsplitsen van de grote namen. Zo ver is het natuurlijk nog niet. Maar toch, een gewaarschuwde belegger telt voor twee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.