Aristocraten

Vanwege de lage rente en gematigde winstvooruitzichten staan aandelen met een hoog dividend in de belangstelling van beleggers. Hoewel het dividendrendement in de Verenigde Staten lager ligt dan in Europa, zijn daar wel meer bedrijven te vinden die jaar in jaar uit het dividend verhogen.

Dividend vormt traditioneel een belangrijke component in het totale rendement op aandelen, naast winststijgingen en veranderingen in de koers-winstverhouding. Zo waren dividendinkomsten goed voor gemiddeld 54% van het totaalrendement op aandelen in de periode 1930-2010. Dat blijkt uit onderzoek van S&P en International Strategy & Investment (ISI).

Interessant is ook dat bedrijven die dividend uitkeren beter presteren dan de aandelenmarkt als geheel. Bedrijven die een relatief groot deel van hun winst uitkeren, blijken vreemd genoeg een snellere winstgroei te realiseren dan bedrijven die meer geld inhouden. De reden daarvan is dat ondernemingen die meer geld naar de aandeelhouders laten terugvloeien, ook noodgedwongen meer kapitaaldiscipline aan de dag leggen. Dat komt de rendabiliteit van de investeringen ten goede.

Winstgroei en dividend kunnen dus wel degelijk samengaan en vormen voor beleggers die uit zijn op zowel inkomsten uit hun portefeuille als kapitaalaanwas een mooie combinatie. Zeker in de huidige omgeving van een lage rente en gematigde winstvooruitzichten zijn aandelen die beide combineren interessant.

Dividend Aristocrats

In de Verenigde Staten ligt het dividendrendement op dit moment gemiddeld een stuk lager dan in Europa, ook omdat Amerikaanse bedrijven vaker geld terugsluizen naar de aandeelhouders via de inkoop van eigen aandelen. Maar in de Verenigde Staten zijn wel meer Blue Chips te vinden die over een hele lange periode onafgebroken het dividend jaarlijks hebben verhoogd.

Beleggers kunnen eenvoudig in deze bedrijven investeren via een tracker op de zogeheten S&P Dividend Aristocrats Index. Daarin zitten momenteel 60 Blue Chips uit de S&P 500 die minstens 25 jaar op rij het dividend hebben verhoogd. Dankzij deze strenge selectie zitten er vooral crisisbestendige aandelen in de index met klinkende namen als 3M, Johnson & Johnson, Wal-Mart, Procter & Gamble en Mc Donalds.

In 2009, een jaar waarin veel bedrijven sneden in het dividend, vielen er niettemin relatief veel fondsen in de index door de mand. Liefst tien bedrijven moesten het veld ruimen, maar inmiddels zijn die weer vervangen door nieuwe namen.

Fraaie outperformance

Waar aandelen met een hoog dividend voornamelijk te vinden zijn onder telecom- en utiliteitsbedrijven, energieconcerns en financials, is de Dividend Aristocrats Index goed gespreid over meerdere sectoren en biedt deze blootstelling aan zowel waarde- als groeibedrijven. Het gaat om een gelijkgewogen index, ofwel een index waarin alle bedrijven een gelijk gewicht hebben.

Tracker

Voor een goede vergelijkbaarheid dienen we de index dus af te zetten tegen de gelijkgewogen total return variant van de S&P 500. Die kwam over de afgelopen vijf jaar niet verder dan een rendement van 1,75%, tegenover een totaalrendement van 4,59% voor de aristocrats. Een fraaie outperformance derhalve. De betreffende tracker ‘SPDR  S&P US Dividend Aristocrats ETF’ is onder meer genoteerd in Duitsland (in euro’s) en het Verenigd Koninkrijk (in ponden en US dollars).

Jochem Baalmann
Beleggingsadviseur Indexus Vermogensbeheer
www.indexus.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.