Veel Duitse aandelen hebben beleggers de afgelopen 20 jaar geen geld hebben opgeleverd. Een nieuwe studie laat zien welke waarden het beste zijn voor beleggers.
In de afgelopen 20 jaar is er 1,7 biljoen euro aan waarde gerealiseerd door koerswinsten, dividenden en inkoop van eigen aandelen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Flossbach von Storch Research Institute, een denktank van de Keulse vermogensbeheerder met zo’n 70 miljard euro beheerd klantengeld.Sinds januari 2003 hebben veel Duitse aandelen investeerders echter geen geld opgeleverd. Het grootste deel van de voor beleggers gecreëerde waarde op de Duitse aandelenmarkt bestaat uit zeer weinig aandelen – twaalf aandelen waren goed voor de helft van de totale gecreëerde waarde.
Beleggers deden het bijzonder goed met deze DAX-groep”. Slechts een paar grote, meestal goed geleide bedrijven in aantrekkelijke sectoren domineren de Duitse aandelenmarkt”, zegt studieauteur Philipp Immenkötter. “Ze staan al heel lang op de lijst en zijn in de loop der jaren gegroeid.” Volgens het onderzoek creëerden de DAX-bedrijven Siemens, SAP, Allianz, Mercedes-Benz Group en Deutsche Telekom met elk meer dan 75 miljard euro de grootste waarde voor investeerders. Het werd gevolgd door BASF, BMW, VW (gewone aandelen), Munich Re en Deutsche Post.
Zo belangrijk is het dividend voor het toevoegen van waarde
Niet voor niets behoren de genoemde bedrijven ook tot de grote dividendbetalers in de DAX. Want de studie onderstreept ook het belang van het dividend voor de waardestijging van een aandeel: met 882 miljard euro was meer dan de helft (52,2 procent) van de totale gecreëerde waarde toe te schrijven aan dividenden. Nog eens EUR 117,9 miljard (7,0 procent) werd uitbetaald aan beleggers via de inkoop van eigen aandelen. Slechts 691 miljard euro en dus minder dan de helft (40,9 procent) was het gevolg van koersstijgingen.
Deutsche Bank is de grootste waardevernietiger
Ondertussen gaat de roemloze titel van grootste waardevernietiger op de Duitse beurs naar Deutsche Bank: Duitslands grootste geldhuis vernietigde in de afgelopen 20 jaar een waarde van 24,8 miljard euro en eindigde daarmee op de laatste plaats (1013).Daarnaast behoorden de aandelen van Commerzbank en vastgoedfinancier Hypo Real Estate Holding tot de grootste waardevernietigers. De insolvente betalingsdienstaanbieder Wirecard kwam op plaats 938.
Federale obligaties als benchmark
Voor het onderzoek werden alle 1.000 aandelen van Duitse bedrijven geanalyseerd die tussen begin 2003 en december 2022 openbaar werden verhandeld in de segmenten Prime Standard en General Standard van Deutsche Börse. De experts hebben de waardecreatie van de aandelen afgezet tegen het rendement op Bunds met een resterende looptijd van één maand om een vergelijking te maken met zeer korte en veilige beleggingen. Aandelenrendementen boven die van dergelijke Bunds werden gedefinieerd als waardecreatie. De start van het onderzoek was voorzien in januari 2003, zodat de beurs na het instorten van de Neuer Markt van een dieptepunt werd bekeken.
Warren Buffett beveelt ETF’s aan
Het is bekend dat beleggers grote risico’s nemen met individuele aandelen, zelfs in grote bedrijven. Deskundigen adviseren daarom om de beleggingen op de beurs zeer breed en wereldwijd te spreiden, bijvoorbeeld met fondsen of goedkope exchange-traded indexfondsen (ETF’s) waarvoor geen fondsbeheerder nodig is. Zelfs beleggerslegende Warren Buffett raadt beleggers aan om niet voor individuele aandelen te kiezen, maar om te beleggen in een goedkope ETF op de S&P 500. Zijn stelling: De meeste beleggers zullen sowieso niet beter presteren dan de marktbrede Amerikaanse index. In zijn testament bepaalde het ‘Oracle of Omaha’ dat 90 procent van het geld dat zijn familie zal erven, naar een S&P 500 ETF moet gaan. De overige 10 procent gaat naar staatsobligaties.