Crisis maakt hongerig naar aandelen

Sinds eind februari is de interesse van beleggers in aandelen fors toegenomen. De Duitse Federal Financial Supervisory Authority (Bafin) komt tot deze conclusie in een in-house onderzoek. De financiële toezichthouders vergeleken het handelsgedrag van particuliere investeerders sinds het uitbreken van de crisis met dat van institutionele investeerders. De studie was gebaseerd op transactiegegevens in overeenstemming met de Europese verordening voor de financiële markt (Mifir). Deze geven inzicht in de aan- en verkoop van financiële instrumenten door particuliere investeerders.

De auteurs van de studie bij Bafin hebben opgemerkt dat elke tweede transactie door particuliere investeerders momenteel aandelen betreft. De meest populaire aandelen zijn bedrijven in de toonaangevende Duitse index DAX.

In normale tijden zijn de aan- en verkopen van effecten ongeveer in evenwicht, noteren de auteurs. Sinds begin maart is de relatie echter verschoven: na een uitverkoop op korte termijn nam begin maart de vraag naar aandelen weer toe. Sindsdien kopen Duitsers meer effecten dan ze verkopen. Het fenomeen wordt “koopoverhang” genoemd.

De overhang aan de studie is bijzonder sterk bij investeerders met de Duitse nationaliteit. Lokale particuliere investeerders kochten ongeveer 60 procent meer aandelen dan ze verkochten. Beleggers met een niet-Duitse nationaliteit kochten nog steeds 30 procent meer.

De Bafin heeft een diagram opgesteld in de mate waarin het bezit van het actief afwijkt van de situatie onder niet-corona-omstandigheden:

Handelsvolumes van Duitse klanten in DAX-aandelen

Afbeeldingen: Bafin

Naast aandelen is het Exchange Traded Fund (ETF), exchange-traded indexfondsen, ook erg populair bij particuliere beleggers, vonden de Bafin-auteurs. Sinds het begin van de crisis is ook de handel in zogenaamde Contracts for Difference (CFD) aanzienlijk toegenomen. Er zijn echter geen overhangen om te kopen of verkopen die verder gaan dan normaal.

Daarentegen gebeurt er momenteel niets bijzonders onder institutionele beleggers. Voor een kort moment van shock namen de handelsvolumes aan het begin van de pandemie toe. Eind maart keerden ze terug naar het niveau van voor de crisis.

De conclusie van de financieel toezichthouder: Duitsers zijn over het algemeen actievere investeerders geworden in de Corona-crisis. Ze gedragen zich echter anders dan institutionele beleggers. Want ondanks de grote marktschommelingen voelen investeerders zich vooral aangetrokken tot zeer grote bedrijven.

Een onderzoek van de Postbank heeft onlangs bevestigd dat Duitse beleggers zeer geïnteresseerd zijn in aandelen. De Postbank-studie bevatte echter een daling van de bitterheid: het waren vooral de rijken die blijkbaar de goedkope crisiscursussen gebruikten om binnen te komen en steeds meer investeerden. Degenen die weinig geld hebben, investeren nog minder in de crisis dan voorheen. De conclusie van de Postbank-studie is daarom ook ingetogener dan die van de Bafin: de crisis heeft de vermogenskloof in de samenleving gecementeerd.

Nederland

In Nederland is een zelfde soort situatie te zien. Onlinebroker Degiro kan de forse instroom van nieuwe klanten niet aan. Zowat 30.000 beleggers die klant willen worden staan op een wachtlijst.

Profiteren van de kansen op de beurs

Beste belegger is dit wat u zoekt? :  Met gemak beleggen en een mooi rendement. Ons handelssysteem op de Duitse beursgraadmeter heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een resultaat van € 35.750 (per 27 maart 2020) behaald. Dat is een rendement van 410%. Vraag de gratis brochure aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.