Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

BIS waarschuwt voor nieuwe zeepbel

De koersen van risicovolle beleggingen zijn in de afgelopen drie maanden gestegen ondanks zwakkere groeivooruitzichten. De rente op bedrijfsobligaties is gedaald naar het laagste niveau sinds de uitbraak van de financiële crisis in 2008. De beweeglijkheid (volatiliteit) is nooit zo laag geweest sinds 2005. Er is dan kans op een nieuwe zeepbel. Dat schrijft de BIS, de club van centrale banken, in haar kwartaalrapport.

De koersen van obligaties en aandelen werden gestimuleerd door een verdere verruiming van het monetair beleid en door de perceptie dat risico’s voor een zwakkere wereldeconomie zijn afgenomen. De waarderingen stegen na beleidsmaatregelen om de eurocrisis aan te pakken. Ook het positieve nieuws in China stuwde het sentiment. Een scherpe groeivertraging zou daar minder waarschijnlijk zijn. De BIS (Bank for International Settlements ) wijst er op dat niet alle risico’s zijn verdwenen. De onzekerheid over de korte termijn vooruitzichten voor het begrotingsbeleid in de Verenigde Staten ( de zogenaamde “fiscal cliff”) heeft aangezet tot sparen en de koersen gedrukt van waardepapier die gevoelig zijn voor bezuinigingen. Ook op langere termijn zijn nog steeds risico’s betreffende de eurocrisis en de groei van de wereldeconomie.

De BIS schrijft dan ook dat sommige koersen historisch gezien hoog staan ten opzichte van hun risico. Zo zijn in de afgelopen perioden de koersen van obligaties flink gestegen waardoor het rendement gedaald is. Veel obligatiebeleggers hebben aangegeven dat zij een te lage vergoeding krijgen voor het risico dat zij lopen. Zij gaven ook aan dat ze simpelweg geen alternatief hadden met een spaarrente die bijna nul is en met een dalend aanbod van andere laag-risicovolle beleggingen.

Aandelen

Volgens de BIS is het ongewoon dat de koersen van obligaties gestegen zijn bij lagere groeivooruitzichten van de wereldeconomie. In het verleden werd namelijk een afnemende groeivooruitzicht geassocieerd met toenemende faillissementen en een hogere rente op obligaties. Ook is het ongewoon dat aandelen gestegen zijn terwijl het aantal winstwaarschuwingen zowel in de Verenigde Staten als in Europa toegenomen zijn. De winstverwachtingen op Wall Street zijn scherp gedaald met een relatief hoog aantal bedrijven die hun prognoses naar beneden bijgesteld hebben. Toch zijn de koersen van aandelen gestegen (zie onderstaande grafiek) wat volgens de BIS merkwaardig is.

Aandelenkoersen en winsten BIS december 2012
Aandelenkoersen en winsten BIS december 2012

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “BIS waarschuwt voor nieuwe zeepbel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *