Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Uitstel is geen afstel

De correctie duurde slechts drie dagen en daarna werd de barrière van 340 genomen. Sindsdien zijn de indicatoren weer gaan stijgen, maar de ruimte blijft natuurlijk na een dergelijke korte bezinningsperiode beperkt. Alleen in Amerika is er nog voldoende ruimte over voor een forse stijging maar daar hangt het zwaard van de fiscal cliff boven de markt. Het ziet er naar uit dat het tot de laatste dag zal duren voordat een uitsluitsel hierover komt maar het is voor de oplettende toeschouwer nu al zonder meer duidelijk, dat Obama dat gaat winnen. Het merendeel van de bevolking geeft de Republikeinen de schuld als het mis zou mogen gaan. En Obama heeft niets te verliezen als het zwaard zou vallen. De zwakte in New York wordt onderstreept door de NewHighs in NewYork, die in een positieve week daalden en door de NewLows die stegen. Een daling van de NewHighs als de indexen stijgen is een algemeen teken van topvorming.

Ook de maandgrafieken in de VS laten geen verbetering zien. Alles wijst erop dat wij het de komende weken niet van Amerika moeten hebben, maar als de fiscal cliff geëlimineerd wordt dan moet u met een (kortstondige?) explosie rekening houden (die dan vervolgens het algemene beeld kan doen keren). Wij laten u de daggrafiek van de AEX Index zien. Hij geeft op duidelijke wijze weer waar de markt in Europa staat.

TA AEX 10 december 2012
TA AEX 10 december 2012

Drie achtereenvolgende dagen bleef de koers op hetzelfde niveau hangen. Daarna volgde de uitbraak. De Momentum Analyse daaronder, lag al hoog toen de consolidatie inzette. Snel daarop ging de Moman dalen, maar inmiddels heeft zich weer een stijging ingezet. Omdat de ruimte nog steeds ontbreekt, moet u ervan uitgaan dat zich op korte termijn opnieuw een correctie zal inzetten. De doelstelling van de uitbraak, die wij afgelopen week gezien hebben, kan berekend worden op 360. Het lijkt ons dat de koers daar niet in een ruk zal komen. De komende correctie zal steun vinden op de bovenzijde van het dalende kanaal (nu op 338) Mocht het daarbij blijven dan spreekt men over een doodgewone pull back. Maar als de daling zich doorzet dan wordt steun gevonden in het gebied 336-325. De lijn 325 geeft een zeer sterke steun omdat deze al veel eerder een aantal raakpunten met de koersen heeft gehad. Binnen dit gebied ligt het MA50 (334-335) en dat lijkt een voor de hand liggend niveau waarop de correctie tot een einde zou kunnen komen. Wij vinden in de grafieken van de Europese markten geen negatieve aanwijzingen. Alles duidt erop dat december zoals te doen gebruikelijk, een goede beursmaand zal worden.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-12-10) 342,61

Onze conclusies:

Korte termijn: correctie
Middellange termijn: positief
Lange termijn: verdeeld
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Het effectieve rendement op de 10-jarige Nederlandse Staatsleningen  kwam geheel onverwacht met 1,52% toch onder de bodem van 1,56% van januari van dit jaar. U kunt niet verwachten dat dit niveau lang gehandhaafd zal blijven want de daling miste overal de noodzakelijke confirmaties. Wij blijven erbij dat eerstdaags de rente weer zal gaan stijgen. Inmiddels is hij wel onder die van de Verenigde Staten gekomen, maar dat bevestigt slechts dat de Amerikaanse economie al wat verder op weg is naar herstel dan de Europese.

De Amerikaanse dollar in Euro’s

Het is mogelijk dat de dollar opnieuw een aanval gaat inzetten op het 79,4-niveau. Maar er zijn geen technische redenen te vinden, die een echt hogere koers voor de dollar indiceren. Positief zijn natuurlijk een aantal fundamentele factoren, zoals de 10-jaar rente die hoger ligt dan het vergelijkbare percentage in Europa, de betere economie in de VS en straks misschien de opheffing van de fiscal cliff. Maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat genoemde argumenten voldoende zijn om een doorbraak te forceren.

Overigen

De prijs van een vat Brentolie en die van een troy ounce Goud bevinden zich nog steeds in een horizontaal kanaal. De kansen dat de olieprijs daaruit valt worden groter. De goudprijs lijkt een opleving te gaan doomaken maar er zijn geen redenen dat de bovenkant op US$1.796 zou worden doorschreden.

Onze Strategie

Wij houden vast aan onze strategie, want wij gaan ervan uit dat wij in de maand december verder zullen profiteren van een koersstijging. Afgelopen week hebben wij onze posities in bankaandelen in sommige portefeuilles uitgebreid met de aankoop van aandelen Lloyd’s Bank plc.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *