Wolkenkrabber index wijst op crash

Voor de derde keer in minder dan 15 jaar wijst de zogenaamde “Skyscraper Indicator” op een belangrijke aanstaande top op de beurzen. Binnen een paar maanden kunnen de aandelenmarkten fors dalen.

Deze barometer is in januari 1999 bedacht door Andrew Lawrence, onderzoeksdirecteur bij de Britse zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein. De bouw van extreem hoge en dure wolkenkrabbers is in veel gevallen een voorteken van economische terugval. De logica hierachter is dat de economie een cyclus doorloopt: een afwisseling van bloei en verval en van hebzucht en angst. Aan het eind van een recessie zijn de grondprijzen gedaald en is het sluiten van een lening goedkoper. Ook zijn de lonen zijn relatief laag wat aanzet tot investeren waardoor de economische activiteit steeds meer toeneemt. Bij de top van de opgaande cyclus zijn de vastgoedprijzen enorm gestegen. Er is veel speculatie en hebzucht heerst. Er is een overdreven optimisme over de economie. Vaak zie je in kranten berichten die stellen dat er geen crises meer komt.

De Britse zakenbank Barclays heeft dat in kaart gebracht:

Wolkenkrabbers versus economische crises
Wolkenkrabbers versus economische crises

In de afgelopen 140 jaar kun je een duidelijk patroon zien. Aan het eind van een bloeiperiode werden er steeds grote wolkenkrabbers gebouwd. Een bekend voorbeeld is de crisis van 1929. Die werd voorafgegaan door de door de bouw van het Empire State Building in New York.

China en India nemen tegenwoordig het voortouw in de bouw van de wolkenkrabbers. Door hun sterke groei kunnen ze veel investeren waaronder in hoge gebouwen. Volgens de indicator kan dat wijzen op een recessie.

Beurzen

Deze indicator kan ook goed op toppen in de aandelenmarkten wijzen. In de afgelopen 15 jaar heeft deze barometer gewezen op een top in 1997-1999 en in  2007. Zie onderstaande grafiek:

Dow Jones en wolkenkrabber index
Dow Jones en wolkenkrabber index

Klik of grafiek voor grote weergave (opent in nieuw venster)

bron: http://thegreatbearmarket-avbursch.blogspot.nl/

In de figuur kunt u de ontwikkeling van de Skyscraper Indicator en de Amerikaanse beursgraadmeter Dow Jones zien in de periode 1997-2012. Net voor de top in 2007 werden er enorme wolkenkrabbers gebouwd in Dubai. Kort daarop volgde de beurspaniek in 2008. Het jaar daarop keerde het optimisme terug vooral door het injecteren van enorm veel geld door overheden en centrale banken. China is nu van plan de grootste wolkenkrabber ter wereld te bouwen in slechts negentig dagen. De nieuwe gebouwen, Sky City, zullen 220 winkels huisvesten. Het project zal in maart 2013 klaar zijn. Net als met vorige toppen in de markt kan dit wijzen op een langdurige daling van de beurzen. Voor de liefhebbers heeft de auteur van de blog, de Elliot Wave telling weergegeven. Er wordt een stand van de Dow Jones onder de 10.000 verwacht.

Ook over een langere periode is dit verband te zien in de onderstaande figuur.

Dow Jones en wolkenkrabber index 1915-2012
Dow Jones en wolkenkrabber index 1915-2012

U ziet dat wanneer de Skyscraper Indicator topt, een economische crisis volgt met de bijbehorende zwakte op de beurzen. Met de bouw van een gigantische wolkenkrabber in China wijst de indicator op een aanstaande top. In maart 2009 werd een bodem gevormd wordt. Volgens beursgoeroe W.D Gann worden toppen en bodems gevormd op verjaardagen. Dus in maart 2013 kan wel eens een belangrijke top gevormd worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.