Hoewel in Europa de aandelenmarkten nog steeds fors onder hun recordwaarden noteren, hebben de Amerikaanse beurzen een “All Time High” (ATH) aangetikt. Tegelijkertijd dalen de bedrijfswinsten en economisch gaat het niet al te florissant. Vaak wordt de beurs als een goede graadmeter voor de economie beschouwd. Als de koersen stijgen dan is dat een voorbode voor economische voorspoed en zwakte een teken van een aanstaande recessie. Economie en beurs zijn daarmee aan elkaar verbonden, maar klopt dit wel?
In een recent opinieartikel wijst Nobelprijswinnaar Paul Krugman erop dat de aandelenmarkt weinig te doen heeft met de staat van de economie of de groeivooruitzichten. Aandelenkoersen zijn gerelateerd aan bedrijfswinsten en niet aan economische groei. Daarnaast worden zij beïnvloed door de aan (of af-) wezigheid van alternatieve investeringen. Ook is de relatie tussen investeringen in de productiecapaciteit en aandelenkoersen erg zwak geworden. Met andere woorden: ondanks dalende bedrijfswinsten stijgen de koersen. De winsten zijn het afgelopen gedaald naar de laagste stand in vijf jaar.
Het lijkt er dus op dat de aandelenmarkten zich losgekoppeld hebben van de “echte economie”. Als verklaring stelt Krugman dat het te wijten is aan monopolie kracht. De grote ondernemingen zitten op hun geld en kopen aandelen in waardoor de koersen gestuwd worden. Op deze manier kunnen de koersen zelfs stijgen als de bedrijfsresultaten niet florissant zijn. Een andere belangrijke verklaring is de zeer lage rente.
Sinds de kredietcrisis is het duidelijk dat centrale banken aan het roer staan. De enorme stimulering van de monetaire autoriteiten heeft vooral effect gehad op financiële activa. De rente is in een dalende lijn en aandelen worden gekocht. Dit is een bubble die soortgelijk is aan de zeepbel op de huizenmarkt in 2007 in de Verenigde Staten. Hoewel overheden op de rem getrapt hebben om de overheidsfinanciën weer in het gareel te krijgen, bleven bedrijven geld lenen. Dit was ook een van de redenen waarom banken boven water konden blijven. De bedrijfsschulden zijn zelfs verdubbeld sinds de kredietcrisis zelfs verdubbeld. Sinds 2009 is de betaalde rente gedaald van bijna 6% tot slechts 4% in 2015.
De aandelenmarkten worden dus gestuwd door de zeer lage rente en niet door bedrijfswinsten. Beleggers maken elke dag beslissingen om aandelen en obligaties te kopen danwel te verkopen op basis van het verwachte rendement (rente of dividend). Hierdoor zullen de koersen van aandelen en obligaties bewegen. Het rendement hangt uiteindelijk af van het verschil in winstgevendheid van de investeringen in de economie en de kredietkosten voor de financiering hiervan. Als aandelen te veel uit de pas lopen van met de ontwikkeling van de bedrijfswinsten zullen ze uiteindelijk terugvallen. Hoe groter de discrepantie, des groter de correctie zal zijn. En inderdaad lijkt dit nu het geval. Het zogenaamde Fed-model heeft al een waarschuwing afgegeven.
Start met Automatisch Beleggen
Een sterk herstel op de aandelenmarkten bevestigt de observatie, die al bekend was van andere militaire conflicten,
Het voelt oncomfortabel en we zijn er niet helemaal gerust op. De aandelenmarkten breken records en lijken losgezongen te raken van de reële economie.
Afgelopen week was een zeer succesvolle week voor de DAX, de Duitse beursgraadmeter. De positieve ontwikkeling was belangrijker dan ooit.
Functioneren financiële markten nog wel naar behoren. Je zou er aan gaan twijfelen als je naar de torenhoge waarderingen kijkt.
Aandelenmarkten hebben al nooit iets te doen gehad met de economie, ze zijn een reflectie van menselijk emotie. En het is nu juist diezelfde emotie die een beurs doet stijgen, of dalen natuurlijk.
De Dow staat op het hoogste punt ooit, terwijl de centrale banken enorm de liquiditeit hebben vergroot. Hoeveel rek zit er nog in?
De vlucht van het kapitaal is begonnen en dit zal leiden tot paniek in de financiële wereld met als resultaat een sociaal-maatschappelijke crisis welke meer impact zal hebben dan die van de dertigerjaren van de vorige eeuw.
gaat nog wel hoger.
Met deze lage rente s……ja waar moet je dan heen met je geld? Naar de aandelen markten.
Of een huisje kopen op de huizen veiling en dan in de verhuur.
Dit zal de meest gehate rally ooit worden.
Dow 23.000
S&P 2450
AEX, links om of rechtsom, kan even duren maar die 510 komt er.
US Dollar zal nog veel sterker worden t.o.v. alle munt eenheden.
US zal zich daardoor uit de markt prijzen en dan zal de wereldwijde plof/ crash/ rampspoed of hoe je het ook noemen wil komen.
Dus een piek in US markten zoals de Nikkei in 1989 en dan een klap in de nek door de sterke dollar.
Dat is wat we gaan zien……op elke kerstboom hoort een piek dus ook op de DOW/S&P
Rationaliteit is de grootste valkuil van de meeste beleggers..
Draghi koopt alle obligaties op en staat voor alle leningen garant. Supermario doet zijn naam eer aan. Ook staat hij klaar om verder te helpen bij de Brexit. Het is een superman.
Draghi kan veel willen maar of het lukt is een tweede… Geen enkele crisis is ooit beslecht door welke instantie dan ook, simpel omdat de krachten van diezelfde crisis, en markten, groter zijn.
Superman, of superwomen.., zal op geen van beiden m’n geld zetten..