Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Waarom de volgende corona-crash eraan komt

De aandelenkoersen stijgen alsof de lockdown niet heeft plaatsgevonden. Sinds het dieptepunt medio maart is de leidende Duitse index met bijna 40 procent gestegen. De recordhoogte van voor de crash is nu binnen handbereik, er rest nog een verlies van slechts 15 procent.

Beleggen met gemak

Het economisch herstel zal lang en moeizaam zijn, waarschuwen economen. De koersexplosie is mogelijk de opmaat naar de Corona Crash 2.0. Het is paradoxaal. De economie begint zich net te bevrijden van de corona-striktheid en de beurzen stijgen alsof de pandemie nooit heeft plaatsgevonden. Het EU-fonds voor wederopbouw van 750 miljard euro gaf de DAX woensdag anderhalf procent.

De situatie is zelfs nog beter in de Verenigde Staten, waar de Nasdaq 100-technologie-index weer bijna op recordniveau staat. Gezien de rampzalige ontwikkeling in de reële economie kan men alleen maar in de ogen wrijven. Als de beurskoersen stijgen, neemt het risico op een tweede corona-crash onvermijdelijk toe.

GEMAK EN WINST

U wilt wel profiteren van de kansen op de beurs maar u heeft weinig tijd of u wilt simpelweg van uw vrije tijd genieten. Dan is Automatisch Beleggen wat voor u.. VRAAG HIER de gratis brochure aan. KLIK HIER

Fundamenteel slechte vooruitzichten

De economische prognoses geven geen aanleiding tot euforie. Het Ifo Institute verwacht dat de Duitse economie dit jaar met 6,6 procent inzakt. Dat zou een nog grotere ineenstorting betekenen dan tijdens de financiële crisis. Volgens de prognoses van de economische experts zal het volgend jaar weer sterk gaan stijgen. Maar dat is verre van zeker.

Het hoofd van het Kiel Instituut voor de Wereldeconomie (IfW), Gabriel Felbermayr, waarschuwt uitdrukkelijk dat de Duitse economie niet zal herstellen zoals na de laatste crisis. Hij wijst op de toenemende angst voor globalisering en de toenemende neiging tot zelfvoorziening en isolatie. Duitsland kan niet vertrouwen op ‘zichzelf na de crisis weer gezond maken’, zegt hij in de podcast “The Hour Zero”. Dat zou een grote klap zijn voor de Duitse economie, die een groot deel van haar economische output via export genereert. Tot voor kort ging de IfW uit van de V-curve. Nu zou het “een langwerpige V of een U” moeten zijn. Omdat de beurzen duidelijk inzetten op een snel herstel, is de kans op teleurstelling navenant groot.

Aandelen zijn overgewaardeerd

Daarnaast zijn de belangrijkste rentetarieven en bedrijfswinsten cruciaal voor de aandelenmarkten. Van daaruit zijn helaas nauwelijks positieve impulsen te verwachten. De rentetarieven bevinden zich al geruime tijd in negatief gebied – althans in Duitsland in termen van Bund-rendementen. En de huidige rally lijkt ook gedurfd als het gaat om bedrijfswinsten: de 500 grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven verdienden in het eerste kwartaal van het lopende jaar 15 procent minder dan in 2019. Desalniettemin ligt de S&P 500 slechts 10 procent onder het niveau van voor de crisis. In Europa is de winst nog meer gedaald. Het is te voorzien dat de resultaten in het tweede kwartaal nog slechter zullen zijn omdat het grootste deel van de shutdown hier heeft plaatsgevonden. Met andere woorden:

Het risico op een daling neemt toe. De casinostemming betekent niet dat beleggers niet snel terug kunnen schakelen naar de crisismodus en dat de aandelenkoersen weer dalen. “Op de aandelenmarkten is er weer gevaarlijke onzorgvuldigheid en de daarmee samenhangende verwachting dat alles relatief snel weer in de oude normale staat zal terugkeren”, waarschuwt analist Jochen Stanzl van online broker CMC Markets. ‘Het grote gevaar is dat dit niet wordt bevestigd.’

“De financiële markten verwachten veel goed nieuws”, zei Larry Fink, hoofd van ’s werelds grootste vermogensbeheerder, Blackrock, tijdens een evenement met Christian Sewing, de baas van Deutsche Bank. Op dit moment verwachtten de markten dat de beperkingen in de corona-crisis zouden worden opgeheven, dat er geen tweede of derde golf van de pandemie zou komen en dat er fondsen zouden worden gevonden tegen de ziekte. “Als we een tweede of derde golf hebben, kan dit een grote impact hebben op het midden- en kleinbedrijf”, waarschuwde Fink. ‘Dat kan ook leiden tot een ernstige kredietcrisis.’

Ondanks alle knarsende ogen is de huidige ontwikkeling op de internationale beurzen niet ongebruikelijk. Zelfs bij de crashes van 2000 tot 2003 en 2008 tot 2009 was er een merkbaar herstel na een eerste crash – voordat het echt weer ging. In ieder geval technisch gezien konden de dieptepunten van maart ook opnieuw worden getest. Dus wees voorzichtig. Met de dag groeit het gevaar dat de markten een “tweede been naar beneden” zullen bouwen, zoals marketeers het noemen. Beleggers moeten daarom voorbereid zijn op zowel opwaartse als neerwaartse schommelingen.

Geld verdienen in elke markt

Of de beurs stijgt of daalt, er valt altijd geld te verdienen met ons handelssysteem DaxTrader. Dit is een algoritme wat complexe handelsregels hanteert en zo profiteert van schommelingen in de DAX, de Duitse beursindex. Sinds 2015 is een rendement gemaakt van ruim 400% terwijl de beursgraadmeter geen winst heeft geboekt. VRAAG HIER de gratis brochure aan. KLIK HIER

 

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Waarom de volgende corona-crash eraan komt”

  1. Avatar

    is het nog wel slim om nu in te stappen bij zoiets als Binckbank met mijn spaargeld, gezien de aankomende crisis? Loop ik het risico om al mijn geld kwijt te raken als neutraal belegger, juist door de verwachte daling?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *