Turkse beurs legt de handel stil

Na de koersdaling als gevolg van de aardbeving in het Syrisch-Turkse grensgebied is de handel op de Istanbul Stock Exchange voorlopig opgeschort. “Onze beurs heeft besloten de handel in aandelen, futures en opties stop te zetten”, aldus de beurs in een verklaring. Voorheen werd de handel al twee keer automatisch onderbroken na het bereiken van bepaalde verliesdrempels. Wanneer de handel zou worden hervat, is niet bekendgemaakt.

Na de aardbeving van 1999 was de beurs van het land een week gesloten. De leidende Turkse index Bist 30 was in de huidige week met meer dan 16 procent gedaald voordat de handel werd opgeschort. Gezien de omstandigheden is de stap redelijk om investeerders te beschermen, vertelde fondsmanager Haydar Acun van vermogensbeheerder Marmara Capital aan Bloomberg.

Een aardbevingen met een kracht van 7,7 heeft het gebied op de grens tussen Turkije en Syrië maandagochtend vroeg geschokt. Op de middag van dezelfde dag trof een andere aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter dezelfde regio. Duizenden gebouwen zijn ingestort, het dodental in Turkije alleen al is nu opgelopen tot 7.108. Syrië werd ook hard getroffen met duizenden doden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.