Het gedrag van de afgelopen dagen in de verschillende indices duidt op topvorming en in een aantal gevallen mogen we veronderstellen dat de top er staat. Een correctie over de recente stijgingen lijkt dus ophanden.
De afgelopen dagen zijn er heftige bewegingen waar te nemen in verschillende indices. Zo daalde de Duitse DAX vanaf 22 december tot afgelopen maandag met 3,5% maar maakte dit verlies ook in een paar dagen weer bijna goed. Wilde bewegingen dus. Kijken we naar het grotere plaatje dan heeft dit gedrag alle kenmerken van het vormen van een top. Voor de DAX ga ik uit van een top in de stijging sinds eind augustus, voor de S&P 500 kan er een top gevormd worden over de stijging sinds juli vorig jaar. Over deze stijgingen zouden we de komende tijd een correctie mogen verwachten. Voor de DAX ga ik op dit moment uit van een daling tot ongeveer 6600 mogelijk 6450. Indien we in dit gebied steun vinden dan is een hervatting van de stijgende trend het meest waarschijnlijk.
Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)
De AEX
Ook de AEX lijkt bezig met het vormen van een top. Hoewel op basis van de indicatoren in deze index de situatie minder duidelijk is dan de situatie van de DAX, mogen we veronderstellen dat een daling van de DAX ook voor de AEX gevolgen zal hebben. Omdat in de AEX de stijging sinds eind november compleet lijkt, mogen we er vanuit gaan dat een correctie zich in eerste instantie over deze stijging zal manifesteren. Uitgaande van deze stijging mogen we in de AEX een daling verwachten tot ongeveer 347 mogelijk 342.
S&P 500
Ook in de S&P 500 lijkt de stijging sinds juli 2010 vrijwel compleet. Rond de huidige stand van 1270-1285 zijn de nodige doelen te berekenen. Daarnaast zien we de afgelopen tijd divergenties optreden. Deze divergenties zijn niet per definitie een teken dat het niet hoger kan, maar in combinatie met het verloop van andere markten en de behaalde koersdoelen lijkt mij alertheid op zijn plaats. Indien er sinds juli een stijging compleet is, dan mogen we een correctie op deze stijging verwachten. Voor de S&P 500 zou dit een daling in kunnen houden tot ongeveer 1180 mogelijk 1145.
Conclusie
De afgelopen dagen zijn de signalen van topvorming toegenomen. Een correctie over de recente stijgingen zit er naar mijn mening dan ook aan te komen. Omdat de verschillen tussen de AEX, DAX en S&P groot zijn, is het op dit moment niet duidelijk wat de impact van deze koerstoppen is. Voor de AEX is een correctie over de stijging sinds december aannemelijk terwijl de S&P500 mogelijk een stijging sinds juli vorig bijna heeft afgerond. In het geval van de S&P 500 zou een correctie weken aan kunnen houden terwijl in de AEX één daling tot ongeveer 347- 342 voldoende kan zijn. In theorie zou dit slechts een aantal dagen kunnen vergen. Hoe het ook zij, de stijging lijkt vrijwel ten einde maar we moeten afwachten wat de importantie is van de toppen die nu zijn of worden gezet.
Gratis nieuwsalert
Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.
Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl
Tradershoek
Bent u geïnteresseerd in handelsstrategieën en trading? Dan heb ik een interessant initiatief voor u die ik onder de aandacht wil brengen. Wij hebben namelijk op ons forum een tradershoek ingesteld. Als handelaren onder elkaar kunt u kennis en ervaring delen.
Het forum is “voor beleggers en door beleggers” dus iedereen kan meedoen.
U kunt de tradershoek bereiken via: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/dagelijkse-discussie/tradershoek
Start met Automatisch Beleggen
De hoop op een stabilisatie van de Amerikaanse aandelenmarkten na de recente prijscorrecties ondersteunde woensdag ook de Europese aandelenmarkt.
De voltooiing van de topformatie van de afgelopen maanden wegen zwaar op de aandelenbarometer.
Traditioneel kijken financiële instellingen aan het begin van het nieuwe jaar in de kristallen bol en geven ze hun economische verwachtingen voor de komende 12 maanden.
Het gaat bepaald niet goed op de beurzen. Vooral techaandelen krijgen er van langs. Is het einde van de techdominante in zicht of is de teruggang slechts tijdelijk. Wat leert de halfgeleidersector?
op http://www.finance.yahoo.com kun je een hele mooie grafiek van de DOW-JONES vinden
die terug gaat naar 1938! Die is ,met de daling van 2008, ONDER de stijgingslijn gedoken die getrokken is vanaf 1938. Met de stijging vanaf 2009 is de DOW weer terug tegen deze stijgingslijn. Dat zie je toch vaak dat de koers nog even terug komt voordat ie er echt vandoor gaat.
correct ik heb dezelfde gezien alleen op een andere site (YT) kijk maar eens naar studyofcycles.com
een heel leerzame site voor beleggers die trouwe EW volgers zijn en daarop handelen.
We moeten helemaal terug naar januari 1969 , toen de DOW ook door deze stijgingslijn zakte. Bleef tot oktober 1972 tegen de stijgingslijn aan tikken alvorens tot oktober 1974 nog dieper te zakken.
Als je Jim Rogers afgelopen maandag in Tegenlicht (vpro) mag geloven krijgen we tussen nu en 2013 weer een ressesie die nog veel erger word dan in 2008.
Reflecteer je de Dow van de jaren 70 naar nu dan klopt dat precies .