Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Huh? Saxo ziet goud op $1600

Toen ik het rapport onder mijn ogen kreeg verbaasde het me: een bank geeft zijn verwachtingen voor dit jaar met een outlook voor goud! Dat gebeurt niet vaak, want banken negeren massaal goud. Zij vinden goud speculatief en/of laten het om andere redenen links liggen.

Daarnaast is de Deense Saxo bank ook nog eens optimistisch over het edelmetaal. Goud heeft de potentie om de $1600 per ounce te bereiken in 2011. Zij wijzen er wel op dat al veel beleggers in goud zijn ingestapt en een sterkere dollar het positieve scenario teniet kan doen. De goudprijs zal daarom dit jaar beweeglijk zijn met correcties van 5% tot 10%. Het algemeen beeld is echter positief.

Waarom steeg goud in 2010?

De factoren achter de stijging van de goudprijs in 2010 zullen de prijs van het edelmetaal blijven stuwen zodat een positief rendement in 2011 verwacht kan worden. Centrale banken zijn vorig jaar voor het eerst sinds twee decennia netto-kopers van goud geworden. Vooral de monetaire autoriteiten in opkomende markten zoals China en India kopen het glimmende goedje. Daarnaast zijn mijnbouwbedrijven gestopt met het van te voren verkopen van hun productie.

Goud voor instabiele tijden

Goud biedt in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht geen veilige haven voor inflatie maar is een bescherming in instabiele tijden. De kwantitatieve verruiming door de Amerikaanse Fed heeft geleid tot een toenemende vraag naar afdekking van risico’s omdat een stijging van het geldaanbod kan leiden tot eerst deflatie en dan inflatie. Ook de Europese schuldencrisis die nog steeds niet opgelost is, maakt dat beleggers veilige havens zoeken.

Beleggen in goud makkelijker

Beleggen in goud is voor particuliere beleggers veel makkelijker geworden de afgelopen jaren. Daardoor zijn de totale tegoeden van goud voor ETF’s gestegen boven de 2.000 ton, meer dan tweemaal de hoeveelheid goudreserve van China. De Deense Saxo Bank wijst erop dat dat deze type beleggingen geen hefboom kennen en als zodanig aangehouden worden voor de lange termijn. Daarmee wordt een deel van de beweeglijkheid en risico’s dat als u in goudfutures met een hefboom zou beleggen, weggenomen.

Meer informatie over goud kunt u vinden op ons Goudforum met een schat aan waardevolle berichten.

Overige vooruitzichten van Saxo Bank voor 2011:

 • Wij prefereren de Amerikaanse economie boven de andere grotere westerse economieën zoals het VK en de Euro-Zone.
 • De voortdurende zwakke groei in de meeste landen in de Eurozone, vooral in de periferieën zal ten koste gaan van de Duitse export machine. Duitsland zal dit jaar als exporteur stoom verliezen.
 • De laatste data in het VK heeft de marktverwachtingen overtroffen en wijst erop dat de economie goed in staat is om de aankomende bezuinigingen te verwerken.
 • Economische activiteiten in Engeland worden op korte termijn beinvloedt, maar wij verwachten dat de economie daar sterker terug zal komen aan het einde van het jaar.
 • De prijs van ruwe olie zal in 2011 stijgen door een dalende voorraad. Goud heeft de potentie om de 1600 dollar te bereiken in 2011.
 • Wij zijn positief over de Solar aandelen in 2011, met een eventuele upside van ten minste 30% vergeleken met het huidige niveau.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Huh? Saxo ziet goud op $1600”

 1. Avatar

  Goudprijs/zilverprijs:

  Het is pijnlijk om dit verhaal te lezen: de Eurozone staat op instorten, de Dollar staat ook op instorten en Japan staat op instorten, echter de BRIC-landen kopen zich krom aan GOUD en ZILVER…. waarom?

  Wat blijft er dan over: goud en zilver, dat heeft nog enige waarde t.o.v. het papier.

  Of de heer Ersintepe moet zijn collegegeld snel terughalen dan wel de econoom welke gedoceerd heeft vragen: wat nu????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *