De vraag is wat nu de ommekeer in de VS-markt moet brengen. Het opnieuw aanzetten van de geldpersen heeft na twee quantitative easings aan geloofwaardigheid ingeboet. Inmiddels zijn bovendien de risico’s van inflatie en oplopende renteontwikkelingen zichtbaar. Met het verhogen van het kredietplafond kan de VS wel weer wat tijd kopen, maar uiteindelijk komt het eropaan de aarzelende consument weer aan het kopen te krijgen.
De kooplust van de consumenten in de VS (en ook in de rest van de wereld) hangt voor een groot deel samen met het uitzicht op (ten minste) baanbehoud. Want als de consument zijn baan verliest of het gevoel heeft dat dit kan gebeuren, stopt hij direct met geld uitgeven aan minder essentiële zaken.
Wat dat betreft is het geen goed nieuws dat de overheid in de VS, als zeer grote werkgever, hard banen aan het schrappen is. Het is één van de factoren die ertoe leidt dat de groei van de werkgelegenheid niet aansluit op de groei van de beroepsbevolking. Van de 120.000 werkzoekenden die er elke maand bijkomen, vinden er slechts 18.000 een baan. Per saldo groeit het aantal werklozen maandelijks met ruim 100.000. Behalve de baanzekerheid staan ook de hoogte van het inkomen onder druk en wil het op de huizenmarkt ook nog niet vlotten. Dat doet het consumentenvertrouwen allemaal geen goed.
De ongunstige werkgelegenheidscijfers in de VS zijn een belangrijke indicator voor vertraging van het herstel van de economische groei de komend tijd. Banken en verzekeraars vrezen dat de Europese schuldencrisis voorlopig aan blijft houden. Het glas wordt op dit moment weer even halfleeg gezien.
Drs. Rob Bliekendaal
Geachte heer Bliekendaal,
Ziet u zelf ook het glas halfleeg? Op uw site zie ik namelijk dat voor AEX en DAX het signaal op long staat en ook dat deze signalen nog steeds geldig zijn. Ondanks het feit dat de stops geraakt zijn. Graag enige toelichting.
MVG
Morningstar