Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vakantiegangers opgelet!

Er gebeurt nogal wat dit jaar op de financiële markten. En het gaat maar door. De Europese schuldencrisis bepaalt nog steeds het nieuws. Nu is het Italië. De Amerikanen moeten ook alle zeilen bijzetten om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Daar komt nu ook China bij, China! Groot land hoor met grote bedragen. En de bedrijfscijfers komen er weer aan.

Toch is het ook weer tijd om de zwemkleding en badlakens uit de kast te halen, want het is tijd voor de vakantie. Misschien is het beter om dit jaar thuis te blijven in de tuin dicht bij de computer.

Terugtrekkende beweging

Ik spreek dagelijks beleggers die zelf hun beleggingsportefeuille beheren. Eind 2010 en begin 2011 was men over het algemeen vol zelfvertrouwen en sprak men voluit over de behaalde rendementen en het feit dat ze zo tevreden waren. Dat is nu wel anders! Wat er allemaal niet in een kwartaal kan veranderen. Toch blijf ik het vreemd vinden dat veel particuliere beleggers veel aandacht besteden aan hun beleggingen als het goed gaat, maar een terugtrekkende beweging maken als het allemaal minder gaat.

Single Strategy

Ook kom ik steeds vaker in contact met mensen die hun heil zoeken bij partijen volgens het ‘single strategy’ model. Dit houdt in dat deze partijen vermogen beheren met een beleggingsbeleid dat vooraf is bepaald en eigenlijk niet gewijzigd wordt, altijd in Europese aandelen beleggen, of altijd met opties werken, of voortdurend in vreemde valuta zitten, of beleggen voor een heel jaar tegen een minimale vergoeding.

In de huidige economische omstandigheden vind ik dat best tricky. De beursstormen komen de ene keer uit het westen om vervolgens met orkaankracht uit het oosten te blazen. Wanneer je vantevoren bepaald wat je beleid is kun je dus niet antiperen of reageren op veranderingen van het klimaat.

Vakantie

De twee weken vakantie staan al een jaar vast. Maar wat gaat er dit jaar gebeuren in Zuid-Frankrijk, nog een bosbrand? Of in Spanje, weer last van wateroverlast? Vertrekt het vliegtuig wel? Kunnen we in een keer doorrijden of staan we in de file op de Route du Soleil? En wat doen we met de beleggingsportefeuille? Ogen dicht en we zien het wel weer als we thuis zijn?Nee toch! Dat is wel erg laconiek. Toch gebeurt het aan de lopende band. Wat natuurlijk ook nog gewoon kan is dat het dit jaar op rolletjes loopt en we heerlijk gebruind en uitgerust weer aan het werk gaan in september.

Onze strategie

Wij slapen de laatste tijd nog wel, maar verder zijn we dag in dag uit in touw om de portefeuilles te managen. Dit doen wij op een actieve manier. Dit betekent niet dat we steeds aanpassingen doen in de portefeuilles, maar wel dat wij steeds meerdere scenario’s klaar hebben staan om risico af te bouwen of kansen te grijpen. Dat zou u natuurlijk ook moeten doen. Maar ja, wie doet dat nou op vakantie? En eerlijk gezegd… wie doet dat überhaupt?

Beheerder

Mijn advies, en ik weet het, ik preek ook voor eigen parochie, neem toch een gedegen beheerder in de arm. Het cijferseizoen staat weer voor de deur, er komen goede berichten aan, maar ook teleurstellende cijfers. Immers, de beurs gaat nooit vakantie. Het zou jammer zijn als u geniet van uw vakantie terwijl uw portefeuille onbeheerd wordt achtergelaten. U laat de voordeur van uw huis toch ook niet open staan als u op vakantie gaat? Wij zijn er klaar voor!

Jochem Baalmann
Beleggingsadviseur
www.indexus.nl

Indexus is een onderdeel van Nyenburgh Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Vakantiegangers opgelet!”

 1. Avatar
  hans bannink

  Dag Jochem,

  Geen probleem dat je preekt voor je eigen parochie.
  Maar als ik kijk naar de website dan kan ik (tot op heden)
  nergens zien wat de rendementen zijn. Kun je er iets over vertellen?

  Groet
  Hans

 2. Avatar

  Beste Hans,

  Bedankt voor je interesse. Wij zetten eigenlijk nooit rendementen op onze website. Wij laten uiteraard wel graag de behaalde resultaten zien, maar dit moeten wel cijfers zijn die op jouw uitgangspunten en doelstellingen gericht zijn. Hierbij is het van belang te weten welke portefeuille het beste past. Wat is de omvang van het vermogen, welk beleggingsprofiel wordt gehanteerd, zijn er onttrekkingen en/of stortingen, zijn er specifieke wensen en eisen. Dit is slechts een greep uit de punten die van belang zijn om het juiste inzicht te verschaffen. Dit doen wij derhalve in een persoonlijk gesprek.
  Aangezien wij nog niet inhoudelijk met elkaar hebben gesproken geef ik hierbij onze algemene resultaten over een neutrale portefeuille. Het netto resultaat over een 50/50 portefeuille (dus een bandbreedte van gemiddeld 50% aandelen en 50% obligaties) is voor dit jaar sinds 1 januari 2011 voor dergelijke portefeuilles te vinden tussen -1% en +2,5%.
  Mocht je verder van gedachten willen wisselen dan stel ik voor dat je mij rechtstreeks benaderd.

  Met vriendelijke groet, Jochem Baalmann

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *