Telecombedrijven stutten koersherstel in Europa

Na jaren van een uiterst eenzijdige aandacht voor het terugbrengen van tekorten is binnen de Europese Commissie het idee gegroeid, dat het tijd is voor een wijziging van de strategie. De nieuwe voorzitter van de Commissie Jean-Claude Juncker heeft het plan gelanceerd om over een periode van drie jaren een bedrag van € 315 miljard te injecteren in de economie van de eurozone.

Sinds het bekend worden van deze plannen zijn analisten aan de slag gegaan welke sectoren het meest profijt zouden kunnen hebben van deze injectie. Sommigen nemen in hun overwegingen mee, dat Mario Draghi wel eens op korte termijn zou kunnen besluiten om eindelijk een Europees proces van monetaire verruiming van de grond te tillen. Voor de meeste analisten is wel duidelijk, dat het effect van de huidige stimuleringsplannen niet zo groot zal zijn als in de VS. De overheid liet daar ten tijde van de QE programma’s de overheidstekorten fors oplopen. In Europa zal dat zeker niet gebeuren en dus zal het effect van de verruiming minder zijn.

Om te bezien welke sectoren het meest van een verruimingsprogramma kunnen profiteren, hebben analisten uiteraard gekeken naar wat gebeurde in de VS en Japan. Onderzoek heeft opgeleverd, dat beleggers daar afscheid hebben genomen van defensieve sectoren als food and beverage, healthcare, telecoms en utilities. Daarvoor in de plaats richten ze hun aandacht op cyclische sectoren als banken, financials services, auto’s, de bouw en industrial goods.

De MSCI EMU Index heeft al een voorschot genomen op de positieve effecten van de verruiming en stimulering. De koerswinstverhouding is gestegen van 8X naar 14X. Wil de K/W verder stijgen, dan zal in ieder geval de winstgevendheid van het Europese bedrijfsleven verder moeten verbeteren. De voortekenen zijn wat dat betreft niet ongunstig. Volgens Thomson Reuters zal de winst van de Stoxx 600 over het derde kwartaal met meer dan 12% stijgen ten opzichte van een jaar eerder.`

Een tweede impuls voor de aandelenkoersen kan komen uit de hoek van mergers & acquisitions. Die sector heeft momenteel de wind in de zeilen. Aan M&A is dit jaar al ruim $ 33 miljard besteed en dat is vier maal zoveel dan in 2013. De teller staat op 121 deals tegen 82 voor heel vorig jaar. De meest vruchtbare sector voor Europese M&A is de telecomsector. Daar is tot nu toe $ 8,2 miljard besteed aan overnames. De sector doet dit jaar echter 4,6% minder dan de hele Stoxx 600. Toch ziet een groeiende groep beleggers nieuwe kansen voor de Europese telecoms. De gedachte is, dat de sector nieuwe kansen krijgt omdat de regelgeving minder strak gaat worden, waardoor een nieuwe ronde van consolidatie niet is uitgesloten. Deze beleggers stoelen hun optimisme op de overname van E-Plus, dochter van KPN door Telefonica Deutschland. Die was met veel minder regels omgeven dan tot dusverre gebruikelijk was.

De koers van Telefoncia is sinds de succesvolle overname aan een spurt begonnen en is hard op weg om de daling sinds het begin van dit jaar teniet te doen. Het succes doet geloven, dat overnames niet alleen mogelijk zijn in Duitsland, maar ook in Italië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. In al die landen hebben aandelen van telecombedrijven het hard te verduren gehad. Er is dus een wereld te winnen als de zieners/analisten gelijk krijgen!

Cor Wijtvliet

BELANGRIJK

– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.