Stijgend aantal infecties drukt de beurzen

Vanwege het stijgende aantal besmettingen met het coronavirus en een andere tegenslag in de ontwikkeling van een vaccin zien beleggers af van aandelen.

De aanhoudende hoop op een nieuw economisch stimuleringspakket van de VS voorkwam echter een grotere uitverkoop. De Dax en EuroStoxx50 zakten dinsdag met ongeveer een half procent naar respectievelijk 13.045 en 3.285 punten.

Het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson (J&J) moest de tests voor een coronavaccin schorsen vanwege een onverklaarbare ziekte van een testpersoon. Stephen Innes, hoofdinvesteringsstrateeg bij Axicorp, waarschuwde voor buitensporig pessimisme. Er zijn tal van andere actieve vaccins in ontwikkeling. J & J-aandelen verloren 1,4 procent in de pre-market Amerikaanse activiteiten. Zelfs een stijging van de omzet en winst in het kwartaal veranderde dat niet.

Ook de reis- en toerismewaarden, die bijzonder hard worden getroffen door de aan alle kanten aangescherpte coronabeperkingen, kwamen onder verkoopdruk te staan. De Europese industrie-index verloor 1,3 procent. Bankaandelen verloren gemiddeld 1,6 procent. De simulatiespellen van de Bank of England (BoE) om negatieve basisrentetarieven in te voeren, zetten de koersen onder druk, zei analist David Madden van online broker CMC Markets.

Ondertussen bereiden steeds meer investeerders zich voor op een duidelijke overwinning voor Joe Biden en de Democraten bij de aanstaande Amerikaanse presidents- en congresverkiezingen. Dat vermindert de onzekerheid, zegt vermogensbeheerder Jeremy Gatto van vermogensbeheerder Unigestion. “Voor investeerders gaat het er niet om of, maar wanneer we een economisch stimuleringsprogramma krijgen.”

Duitse beursprofessionals zijn pessimistisch over de lokale economische vooruitzichten. De bijbehorende barometer van het Centrum voor Europees Economisch Onderzoek (ZEW) stortte met meer dan de helft in. “We moeten onszelf niet voor de gek houden, het toenemende aantal nieuwe besmettingen zal economische gevolgen hebben”, waarschuwde Thomas Gitzel, hoofdeconoom bij VP Bank. ‘Daar heeft het niet eens een lockdown voor nodig.’

Gezien de sombere economische vooruitzichten neemt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om haar effectenaankopen uit te breiden, toe, zei Christian Lips, hoofdeconoom van NordLB.

De sterke stijging van de Chinese buitenlandse handelscijfers gaf een sprankje hoop. Wat echter doorslaggevend is voor de binnenlandse economie, is hoe consumenten zich gedragen in de belangrijke kerstbusiness, zei financiële marktexpert Sebastian Galy van vermogensbeheerder Nordea Investments. De Chinese gegevens gaven de olieprijs een rugwind. Brent uit de Noordzee steeg met 1,7 procent tot $ 42,43 per vat (159 liter).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.