S&P 500: is de rally voorbij?

Het tweede kwartaal is nog maar drie weken oud en de Amerikaanse S&P 500 index dreigt de derde rode weekkaars op rij te krijgen. Door deze correctie-impuls staan de Amerikaanse standaardwaarden nu ongeveer 5% onder hun all-time high van 5265 punten. Deze ontwikkeling laat nu ook duidelijke sporen achter op het gebied van indicatoren.

Indicatoren geven verkoopsignalen

Een belangrijke indicator, de MACD, heeft een verkoopsignaal gegeven op een historisch hoog niveau. Dit is het eerste verkoopsignaal voor trendvolgers sinds de zomer van 2023. Het komt na een sterk koopsignaal in november, dat zeer effectief te zijn geweest.

Het negatieve MACD-signaal wordt versterkt door een verkoopsignaal van de RSI-oscillator. De RSI bevond zich sinds eind januari in overbought gebied.

Belangrijke Ondersteuningsniveaus

Voorheen bevond de oscillator zich sinds eind januari in het overgekochte gebied.  In dit neerwaartse momentum fungeert de onderkant van de koersgap van 22 februari (4.983 punten) als een eerste steunlijn. Echter, vanuit charttechnisch perspectief zijn de oude uitbraakniveaus rond de 4.800 punten van veel groter belang. Dit niveau kan ook strategisch worden gebruikt als stop-loss.

Niveau Type Beschrijving
4.983 Steun Ondergrens van de koerskloof van 22 februari
4.800 Steun Oude uitbraakniveaus, geschikt als stop-loss

Conclusie

De indicatoren van de S&P 500 tonen tekenen van zwakte, wat wijst op een mogelijke correctie. De index staat op het punt om zijn derde opeenvolgende rode week af te sluiten en belangrijke indicatoren zoals de MACD en RSI geven verkoopsignalen. Beleggers moeten rekening houden met de mogelijkheid van verdere dalingen en overwegen stop-loss orders te plaatsen rond de 4.800 punten.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.