Wat een week hebben we achter de rug, een week geleden stond er nog rond de 320 punten op het bord. Sindsdien zijn er onvoorstelbare bedragen verdampt op de beurzen. De grootste invloed was de historische “downgrade” van de Verenigde Staten door S&P, voor het eerst in de geschiedenis raakt de V.S. haar AAA status kwijt.
Volgens Warren Buffet en Barack Obama volstrekte onzin en ook de rentemarkt lijkt hier zo over te denken. Het heeft weinig tot geen invloed gehad op de voorwaarde voor de V.S. om geld te lenen. Wel had het uiteraard impact op de beurs en werden ook Freddie Mac en Fannie Mae verlaagt in hun kredietbeoordeling. Het is pijnlijk duidelijk geworden hoe groot de politieke invloed is op de financiële markten, door interne politiek in de V.S. en de besluiteloosheid van de Europese kopstukken verkeren wij in deze tumult. Maar zelfs S&P heeft de schijn zich politiek bezig te houden.
S&P zou verbolgen zijn over de zogenaamde “Dodd Frank Act” een Amerikaanse wet die onder andere de krediet beoordelaars reguleert. Buiten deze speculatie mogen we ons weleens afvragen hoe betrouwbaar S&P is. Dezelfde S&P waardeerde de “CDO’s” ook AAA deze bleken later even kredietwaardig als een rol toiletpapier. En even pikant volgens S&P was Lehman Brothers A rating waardig, we weten allemaal hoe dat afliep.
Nu is het wachten tot S&P of een van de collega’s (denk aan Fitch,Moody’s) een volgend land (denk aan Frankrijk) of een groot bedrijf (denk aan Bank Of America) verlaagt in kredietwaardigheid. U kunt zelf invullen wat het effect op de financiële markten zal zijn.
De invloed van de krediet beoordelaars zijn naar mijn mening onverantwoordelijk groot.
Jan Kees de Jager gaf dit ook al eerder aan en de huidige situatie benadrukt de noodzaak dat bijvoorbeeld het IMF deze functie gaat vervullen. Het is onvoorstelbaar dat de hele wereld nog luistert naar S&P, het Nederlands elftal laat Clarence Seedorf toch ook geen penalty meer nemen?!
Wat kunnen we nog verwachten?
Er is werkelijk niet te voorspellen wat er gaat gebeuren, de markten zijn zelden zo onvoorspelbaar geweest, het koersverloop van gisteren (9-8-2011) geeft dat maar aan. De slotstand (11239) van de Dow Jones geeft een vertekend beeld. Op de geruchten dat de FED mogelijk QE3 zou aankondigen was er zowaar een rally. De Fed kondigde echter geen QE3 aan maar een blijvend lage rente tot 2013 dit had tot gevolg dat de “rally” van de borden verdween, toen liep de markt weer op om vervolgens een dip van bijna 180 punten te laten zien. In het laatste kwartier was er een enorme knal omhoog die de markt deed sluiten met een plus van bijna 4%.
Dit soort volatiliteit stemt mij ongerust, buiten dit zijn er (nog) geen oplossingen voor de grote problemen die er in Europa en de V.S. zijn. Persoonlijk ben ik nog steeds niet overtuigd dat we de bodem hebben bereikt. in deze column wil ik aangeven dat de “macht” van de kredietbeoordelaars onevenredig groot is.
De V.S. betaalt sinds de “Downgrade” van S&P alleen maar minder om geld te lenen dit is zeer opvallend, het geeft aan dat de rente markt al niet meer naar S&P luistert nu de aandelen markt nog…
Grafiek S&P 500 effect “downgrade” 5-8-2011 en “rally” 9-8-2011:
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Paul Rodenburg
http://www.darioncm.com/
Lijkt me een typisch gevalletje ‘Short Squeeze’…