Insiders kopen weer

U bent murw geslagen en u denkt nog lang niet aan kopen. Ik heb op de chat al mensen gehoord die dachten aan een AEX-stand van 75. Toch is er een bemoedigend signaal die ik u niet wil onthouden. Het blijkt namelijk dat de zognaamde “insiders”, weer aandelen kopen.

Ingewijdenen (“Insiders”) zijn aan een onderneming verbonden personen, bestuurders en commissarissen die de beschikking hebben over niet publieke informatie die van invloed kan zijn op de koersvorming, en die binnen een vooraf vastgestelde periode aandelen in de onderneming kunnen kopen en verkopen. Zij worden dus als het ware het “slimme geld” gezien.

Volgens onderzoeksbureau Vickers Weekly Insider is de verhouding tussen verkopen en aankopen door insiders van aan de NYSE beursgenoteerde ondernemingen 1,68 tegen 1. Dat is een goed teken voor aandelen omdat de lange termijn gemiddelde tussen de 2 en 2,5 ligt.

Drie weken geleden dumpten zij massaal aandelen. De ratio stond toen op 6,43 tegen 1, de hoogste stand in 40 jaar.  Deze ratio stond in de week van 22 juli voor bedrijven genoteerd aan de NYSE en Amex op maar liefst 13,10 tegen 1, de hoogste stand sinds 1974!

In de afgelopen 40 jaar lag deze ratio tussen de gemiddeld tussen de 2 en 2,5. Vickers beschouwt een ratio die boven de 2,5 ligt als een negatief signaal voor aandelen.

Een ander bemoedigend teken is dat zij tegendraads reageerden op de koersval van de afgelopen tijd. De ratio verkopen tot aankopen steeg just toen de beurs kelderde. Afgelopen vrijdag, de dag nadat de Dow Jones met 513 punten kelderde. stond de insiders aan de rij. De ratio was namelijk uitzonderlijk positief: 0,33 tegen 1.

Het betekent niet dat u vol in de aandelen moet gaan. Als altijd is voorzichtigheid geboden. Dit is een positief signaal maar niet alles bepalend. Ingewijdenen kunnen ook verkeerd zitten. Daarnaast volgt de markt niet direct hen maar met een vertraging. Dat bleek uit de recordverkopen half juli. Pas eind juli werd de markt “wakker”.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

3 gedachten over “Insiders kopen weer”

  1. “er is nog geen paniek” Er word wel verkocht maar nog niet blind. Volgens mij zitten de meesten van ons nog te wachten op een ommekeer en als die niet komt dan volgt mischien toch nog de algehele uitverkoop.

  2. 42% van de klanten van ALEX denkt weer aan kopen op deze lagere beurs.
    Voor mij een teken dat de bodem nog niet is gezet.
    Pas als deze kopers ook verlies gaan lijden en dan nog een keer en dan nog een keer, dan als maar 1% denkt aan kopen ben ik weer van de partij.Een RANDSTAD op 10 euro kopen daar hij nu nog op 24 euro staat. Dus laat de kopers van NU nog maar even flink verlies lijden . Het is tenslotte nog maar augustus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.