Toraku-index topt

Twee metropassagiers in een buitenwijk van Tokio zorgden woensdagochtend tijdens de spits voor amok. De twee begonnen te praten in hun mobiele telefoons, iets wat als ongepast wordt beschouwd in het Japanse openbaar vervoer. Een andere passagier sprak ze op hun slechte manieren aan en verzocht ze bij het eerstvolgende station uit te stappen om daar verder te telefoneren.

Eén van de telefonerende passagiers was het daar niet mee eens en er ontstond onenigheid. Het noodalarm ging af en de politie arresteerde de twee mannen op het volgende station. De impact voor andere reizigers was echter niet gering door de uiterst strakke dienstregeling. Volgens JR East, veroorzaakte de twist voor 47 metro’s op dezelfde lijn en daarmee voor 70.000 reizigers vertragingen. Naast niet telefoneren, maken talloze ‘goede manieren’-posters in de wagons duidelijk dat make up bij vrouwelijke passagiers gewenst is.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 0,33%. De bredere Topix steeg met 1,02%.
  • De yen versterkte 0,05%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 1,13% versterkte.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,49 naar 1,50 euro (0,67%)

BBP-cijfer overtreft verwachtingen wederom

Het definitieve BBP-cijfer over het derde kwartaal is op 4,5% (jaarbasis) uitgekomen en was beter dan de door economen verwachtten 4,1%. Vorige week meldden wij reeds dat het voorlopige cijfer (3,9%) ook al was meegevallen (aanvankelijke verwachting 2,5%). Kapitaalinvesteringen zijn in het derde kwartaal met 1,3% (QoQ) gestegen.

Toraku-index topt

Ondanks de goede cijfers bleef de Nikkei 225 index deze week dichtbij huis. De Nikkei-index laat weliswaar een golden cross zien, echter andere technische indicatoren wijzen naar een stap terug op korte termijn. Zo steeg de 25-daags Toraku-index donderdag naar 163, een niveau dat sinds maart 1992 niet meer is gezien. Verder laat de daggrafiek van de Nikkei een bearish engulfing zien en vertoont negatieve divergentie. Op een deel van de index-gerelateerde posities is daarom winst genomen.

China kocht in oktober voor een nettobedrag van 262,5 miljard yen (2,4 miljard euro) aan Japanse staatsobligaties. China probeert op deze wijze weg te diversificeren van Amerikaanse staatsobligaties en te profiteren van de appreciatie van de yen.

Daling faillissementen zet door

Het aantal faillissementen is in november voor de 16e maand op rij gedaald (YoY). Kredietgaranties gegeven door de overheid aan het MKB en afnemende kasstroomproblemen droegen bij aan de daling, aldus Tokyo Shoko Research.

Deze week is de positie in Mitsui OSK verkocht.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.