Nikkei sluit op viermaands dieptepunt

Japanse aandelen daalden deze week en lieten de Nikkei 225 Index sluiten op een laagste stand in vier maanden. De depreciatie van de Amerikaanse dollar t.o.v. de Japanse Yen versterkte het negatieve sentiment. De sterke Yen is slecht voor de winstgevendheid van de exporterende elektronica- en autobedrijven. Ondanks de beter dan verwachte economische groeicijfers uit Japan, mocht de Nikkei en de Topix Index geen plus noteren.

Macro-economie

Sinds 20 november bevindt zich Japan weer in een deflatiesituatie. In oktober daalden de consumentenprijzen gemiddeld met 2,2% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Het geloof bij beleggers is er niet in Japan, terwijl veel aandelen steeds goedkoper worden en juist koopwaardig. Veel koers/winstverhoudingen staan op haar laagste niveaus ooit en de prijs/boekwaarde ligt bij veel Japanse bedrijven rond 1, wat als zeer goedkoop beschouwd mag worden. Het bedrijf Takeda Pharmaceuticals blijkt een koopje te zijn, kijkend naar het dividendrendement van het bedrijf vergelegen met de Nikkei. Het grootste Aziatische farmaceutische bedrijf heeft een dividendrendement van 5,1% t.o.v. 1,7% in de Nikkei.

De daling in de Japanse export is minder dan verwacht. De export in oktober daalde met 23,2% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar (red. zie grafieken op het forum), maar dit is minder laag dan de verwachte 26,8% van analisten. De wereldwijde stimuleringsmaatregelen hebben ook in Japan een positief effect.

Bedrijfsnieuws

  • Sony is in bespreking met klanten over oplaadbare accu’s voor auto’s. Hiermee beoogt het Japanse elektronicaconcern haar winstgevendheid op te krikken.
  • Toyota en Honda, de twee grootste autofabrikanten van Japan, verwachten dat de appreciatie van de Yen t.o.v. de Amerikaanse dollar minder invloed heeft op haar winstgevendheid dan de voorgaande jaren. Reden is dat de omzet vanuit de VS minder is dan in de afgelopen jaren.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.